Foodies

Lekker doordeweek­s

Ook in 2021 voorzien we je van een boel fijne doordeweek­se gerechten

-

Dahl met kokos en krokante paneer

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

200 g gedroogde rode linzen

400 ml kokosmelk blik

1 ui gesnipperd

2 tomaten gehakt

2 groene pepers zaadlijste­n verwijderd, fijngehakt 1 tl kurkumapoe­der zout en peper olie om te bakken

1 blok paneer ca. 225 g, in blokjes

1 tl garam masala

½ tl mosterdzaa­d

½ tl komijnzaad

2 teentjes knoflook in plakjes stukje verse gember ca. 3 cm, in fijne reepjes een handje korianderb­laadjes grofgehakt

1 Doe de linzen met de kokosmelk, de ui, de tomaten, de pepers en de kurkuma in een pan met 300 ml water en flink wat zout en peper. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat ca. 30 minuten rustig koken en roer af en toe door.

2 Verhit wat olie in een koekenpan op hoog vuur en bak er de paneerblok­jes rondom goudbruin en krokant in. Bestrooi direct met de garam masala en schud de pan goed om zodat de blokjes rondom bedekt zijn.

3 Verhit 2 el olie in een kleine koekenpan en bak er het mosterd- en komijnzaad in tot ze beginnen te poffen en hun aroma’s vrijkomen. Voeg de knoflook en de gember toe en bak verder tot ze lichtbruin zijn.

4 Verdeel de dahl over kommen en schep er de paneer op. Bedruip met de specerijen­olie en bestrooi met de koriander. Lekker met naan.

Per portie: ca. 505 kcal

27 g eiwit | 28 g vet | 34 g koolhydrat­en

Groene tortilla met gerookte zalm

★ Bereidings­tijd: ca. 35 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

300 g aardappels geschild en in blokjes zout en peper olijfolie

1 ui gesnipperd

150 g (baby)spinazie gehakt

4 eieren

100 g gerookte zalm

1 citroen schil geraspt, in partjes 1 el fijngehakt­e bieslook

2 el crème fraîche

1 Kook de aardappelb­lokjes in water met wat zout ca. 10 minuten tot ze net gaar zijn. Giet af en laat goed uitlekken. 2 Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan met antiaanbak­laag (20 cm Ø) en fruit er de ui 10-12 minuten in tot hij heel zacht is. Voeg de spinazie toe en laat hem slinken. Kluts de eieren en breng op smaak met zout en peper. Meng de aardappels en het ui-spinazieme­ngsel erdoorheen.

3 Veeg de pan schoon met keukenpapi­er. Verhit nog 1 el olie in de pan en giet het eimengsel erin. Bak ca. 5 minuten op matig vuur tot de onderkant mooi goudbruin is en het ei bijna gestold. Laat de tortilla op een bord glijden en leg hem omgekeerd terug in de pan. Bak nog ca. 5 minuten verder op laag vuur. Snijd de tortilla in punten en verdeel de zalm, de geraspte citroensch­il en de bieslook eroverheen. Bestrooi met zwarte peper en geef er de citroenpar­tjes en de crème fraîche bij.

Per portie: ca. 633 kcal

31 g eiwit | 42 g vet | 29 g koolhydrat­en

Gevulde paprika’s met halloumi

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 20 min.

Ingrediënt­en voor 3 personen

150 g parelgerst bijv. van Smaakt 1 blok halloumi ca. 250 g, in kleine blokjes 4 lente-uitjes in fijne ringen 1 rode peper zaadlijst verwijderd, fijngehakt 2 tomaten gehakt handje korianderb­laadjes fijngehakt 2 tl harissa 2 el olijfolie zout en peper 3 paprika’s groen, rood en geel ½ teentje knoflook geperst aluminiumf­olie 1 Kook de parelgerst volgens de aanwijzing­en op de verpakking, giet af en laat afkoelen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht 170°C).

2 Meng de halloumi met de lente-ui, de rode peper, de tomaten, de koriander, de harissa, 1 el olijfolie en royaal zout en peper.

3 Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder voorzichti­g de stelen en de zaadlijste­n. Leg de paprikahel­ften met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Meng 1 el olijfolie met de knoflook en besprenkel de paprika’s ermee. Bestrooi de paprika’s met zout en peper, dek de ovenschaal af met aluminiumf­olie en zet ca. 30 minuten in de oven. 4 Haal de ovenschaal uit de oven maar laat de oven aanstaan. Haal het folie eraf. Voeg de afgekoelde parelgerst en alle sappen uit de ovenschaal toe aan het halloumime­ngsel en roer alles goed door elkaar. Vul de paprika’s met het mengsel en zet de ovenschaal onafgedekt nog ca. 30 minuten in de oven tot de gevulde paprika’s goed heet zijn.

Per portie: ca. 509 kcal

24 g eiwit | 28 g vet | 35 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands