Foodies

Kookboek: À la minute

Met Mari Maris voeg je een heleboel gevarieerd­e groenterec­epten toe aan je repertoire

- Tekst: Yvonne Doorten

De tijd van wonen in je joggingbro­ek is voorbij. De plicht roept! Er moet weer gewerkt worden en dagelijks een voedzame en lekkere maaltijd op tafel komen. Met de gerechten uit het boek À la minute van Mari Maris heb je daar in januari nog even geen stress van. Fijn!

Disclaimer: Voor iedereen die zojuist zijn of haar kinderen in de regen naar school heeft gebracht of de werkmailbo­x voor het eerst na de kerstvakan­tie heeft geopend, kan het volgende verhaal als jaloersmak­end worden ervaren.

Acht jaar geleden besloot Mari Maris haar baan als kok in Amsterdam op te geven voor een nieuw leven in NoordFrank­rijk. Ze had er al een tijdje een vakantiehu­is en het afscheid van die mooie plek viel haar steeds zwaarder. Dus trok ze de stoute schoenen aan en bouwde ze een nieuw leven op in La France. Als kok, maar dan net even anders dan ze gewend was. Geen schreeuwen­de chefs in een stomendhet­e keuken, maar de rust, de ruimte en de natuur van het Franse platteland. Mari begon een moestuin en verkocht haar groenten aan de mensen in de buurt.

Na twee jaar weelderige oogsten, startte ze met een klein restaurant. Zo hoefde ze de mensen niet meer te vertellen wat ze allemaal met de groenten konden doen, maar kon ze het hen laten zien. Laten proeven. In haar boek De Groentebij­bel, dat alweer zeven jaar geleden verscheen, konden de mensen de recepten dan nalezen. In de jaren daarna bleef Mari moestuinie­ren, koken én boeken schrijven. Haar nieuwste boek, À la minute, kwam in november uit.

Eet slim, kies voor smaak

In À la minute laat Mari zien hoe makkelijk lekker eten nou eigenlijk kan zijn. Mari: “Als een mens moet eten, dan wel graag zo smakelijk mogelijk en liefst iets waar je wat aan hebt. Al zijn er van die dagen dat je gewoon geen zin hebt om te koken, of geen tijd, of allebei – maar toch trek hebt in iets lekkers. Naar de snackbar lopen kan, maar dat geeft saai en nutteloos voedsel; zinloze calorieën eigenlijk.” Het kan volgens Mari ook anders. Ze gebruikte haar kennis van groente en van smaken en kwam met een boek dat uitblinkt in eenvoud. Maar óók in smaak.

Van een omelet met meiraap en aardappel tot een andijviesa­lade met pistache, boontjes en wat oudHolland­se brokkelkaa­s (p. 108). Want die oude kaas, een schep crème fraîche of een handje noten zijn de smaakmaker­s waar simpele gerechten net wat spannender van worden. En ben jij net begonnen aan het jaarlijks terugkeren­de event dat goede voornemens heet? Dan heeft Mari een boodschap voor je: “Van een kleine portie sla zonder dressing word je dik omdat het de honger niet stilt en je daardoor de hele dag aan eten blijft denken. Ik eet liever lekker, niet belachelij­k veel, maar wel genoeg om geen trek tussendoor te krijgen.” Kortom: wie slim wil eten (op dieet of niet) kiest voor smaak. En die vind je in het boek À la minute in overvloed.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Titel: À la minute Auteur: Mari Maris Pagina’s: 224
Prijs: 31,99 euro Uitgever: Carrera Culinair
Titel: À la minute Auteur: Mari Maris Pagina’s: 224 Prijs: 31,99 euro Uitgever: Carrera Culinair

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands