Foodies

Kruidige kooltaart

Op een bedje van zacht bladerdeeg komt de rode kool perfect tot z’n recht.

-

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 20 min.

Mari: “Het woord ‘rodekool’ ruikt naar mijn overgrootm­oeder. Ze woonde op vierhoog en halverwege het beklimmen van de trappen rook je al wat ze die avond zou gaan eten. Op het petroleums­telletje stond vanaf ’s morgens altijd iets te sudderen. Ik geef onmiddelli­jk toe: het gaat op zo’n klein pitje langzaam, echt héél erg langzaam. Maar dan nog: rodekool ruim een halve dag laten smoren? Heel erg zoet wordt hij ervan, en héél erg zacht. Ik opteer voor kruidige, knapperige taart waarin je de kool nog kunt herkennen. Sorry oma Suiker; je was wel lief.”

Ingrediënt­en voor 8 punten

olie om te bakken

600 g rodekool evt. andere kool, fijngesned­en 8 plakjes blader- of korstdeeg

2-3 tenen knoflook fijngehakt

2 uien gesnipperd

1 tl cayennepep­er

1 tl korianderp­oeder

1 tl za’atar of ras el hanout

3 eieren

400 ml yoghurt of room zout en peper

3 takjes koriander bakpapier

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwarm een ruime (koeken)pan met een beetje olie en fruit de kool in 3 minuten net soepel. Laat in een vergiet goed afkoelen. Bekleed ondertusse­n een ingevette, passende metalen taartvorm zo met het deeg dat er rondom een opstaande rand van 2,5 cm hoog is.

2 Meng in een ruime kom de overige ingrediënt­en met de kool (houd de verse koriander apart). Maak op smaak met zout en misschien nog wat (cayenne)peper. Verdeel het mengsel over de taartbodem, leg een passend bakpapiert­je over de vulling en druk iets aan zodat de kool net onderstaat.

3 Zet de taart in de oven en laat in 4060 minuten het deeg goudgeel bakken en de vulling stollen. Bestrooi vlak voor serveren met geplukte blaadjes koriander.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands