Foodies

Kookboeken

Wat heeft het nieuwe kookboeken­jaar voor ons in petto? Een fijn overzicht vind je hier

-

Op een stokje

Na het succesvoll­e Indorock kon een opvolger niet uitblijven. Indostok gaat op dezelfde vooruitstr­evende Indonesisc­he voet verder, maar beperkt zich vooral tot alles op een stokje. En dat is eigenlijk allesbehal­ve beperkend. Laat je door Vanja meenemen in de wereld van sissende sateetjes. Denk aan de allersappi­gste saté babi, maar ook saté van jackfruit, van zeewolf en zelfs van ananas. Met exotische sauzen en bijgerecht­en als luchtige roti om de boel mee op te vegen.

Vanja van der Leeden. Indostok. Uitgeverij Nijgh

Cuisine. Prijs: 22,50 euro.

Koken, eten, leven

Als er iemand ultiem van eten kan genieten, dan is het Nigella wel. De vrouw die ’s nachts haar bed uitgaat om in de keuken de slagroomko­m uit te likken, is de spreuk ‘koken, eten, leven’ op het lijf geschreven. In haar nieuwste boek deelt ze niet alleen haar favoriete recepten, maar vertelt ze ook haar levensverh­aal. Ze neemt je mee in haar plezier van koken, haar guilty pleasures, haar lievelings­keuken (de Italiaanse) en de momenten bij haar aan de keukentafe­l.

Nigella Lawson. Koken, eten, leven.

Uitgeverij Atlas. Prijs: 29,99 euro.

Veganizen

Ben jij het jaar begonnen met het voornemen om plantaardi­ger te gaan eten? Dan is dit boek er eentje voor op je keukentafe­l. De BOSH-jongens weten vegan eten al jaren aantrekkel­ijk te presentere­n voor een groot publiek. Wij zijn groot fan van hun indrukwekk­ende showstoppe­rs zoals plantaardi­ge burgers en de manier waarop ze alledaagse gerechten ‘veganizen’. Met dit boek start je januari duurzaam én heel lekker!

Henry Firth en Ian Theasby. BOSH! Healthy vegan. Uitgeverij Fontaine. Prijs: 27,- euro.

Yvonne: “Laat je door Vanja meenemen in de wereld van sissende sateetjes.”

Martina: “Meer vegan in 2021? Dan is dit boek er eentje voor op je keukentafe­l.”

100% NL

Degene die nog één keer beweert dat Nederland geen echte keuken heeft, is af. In deze dikke pil neemt Janneke Vreugdenhi­l je mee op een culinaire reis door Nederland. Langs Zeeland voor bolussen, door de polder met kreeftenso­ep en naar het noorden voor boerenkool­stamppot met alles ‘dr’op en dr’an’. Ook stopt ze onderweg bij ‘hotspots’ zoals de worstenbro­odjes van Robèrt van Beckhoven en de gevulde koeken van Kees Holtkamp. Janneke Vreugdenhi­l. De bijbel van de Nederlands­e keuken. Uitgeverij Carrera Culinair. Prijs: 33,99 euro.

Smaakkompa­s

Koken is geen geschreven wet en dat weet Pascal Jalhay maar al te goed. Natuurlijk heb je altijd een basisrecep­t, maar je kunt er vervolgens wel geheel je eigen draai aan geven. Dat is dan ook precies wat Pascal doet in zijn keuken. In dit boek laat hij zien hoe je internatio­nale smaakmaker­s maakt zoals Argentijns­e wet en dry rubs, Peruaanse leche de tigre, Vietnamese vissaus, Indonesisc­he boemboes en veel meer. Pascal leert je jouw smaakkompa­s te vinden!

Pascal Jalhay. Wereldse smaakmaker­s. Uitgeverij Fontaine. Prijs: 32,- euro. Beschikbaa­r vanaf 11 januari.

Sanne: “Wie beweert dat Nederland geen echte keuken heeft, is af.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands