Foodies

Boerenkool, een beetje gestampt

Kan stamppot boerenkool zonder spekjes en worst ook lekker zijn? Probeer het maar!

-

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Mari: “Een winterser klassieker dan boerenkool­stamppot kan ik niet bedenken. Je gelooft toch niet alles wat ik zeg, hè? Wat ik wel echt meen; die worst hoeft er van mij niet bij, mijn portie spekjes mogen ze ook aan iemand anders geven en de kool meekoken vind ik haast misdadig voor de smaak (en kleur). Dat kan beter en lekkerder.”

Ingrediënt­en voor 4-6 personen

8 flinke tenen knoflook

6 in plakjes en

2 fijngehakt

1,5 kg bio-aardappels met een dun schilletje gehalveerd en in vieren 1 ei

600-750 g boerenkool fijngesned­en olijfolie

1 ui gesnipperd

200 g paddenstoe­len in plakjes zout en peper

Voor de snelle saus

olijfolie 100 g paddenstoe­len bijv. kastanjech­ampignons, shiitakes en een handje gedroogde paddenstoe­len, fijngesned­en 2 tenen knoflook fijngesned­en 1 glas witte wijn 2 el crème fraîche zout en peper 1 Breng genoeg water aan de kook om te zorgen dat de aardappels straks net onderstaan. Voeg als het water kookt de plakjes knoflook en de aardappel toe. Kook ze in ca. 15 minuten net gaar, giet af en laat goed uitdampen.

2 Verwarm ondertusse­n voor de saus een beetje olie in een steelpanne­tje en fruit er op hoog vuur de verse paddenstoe­len en de knoflook in. Blus als ze licht gebakken zijn af met witte wijn, voeg de crème fraîche en gedroogde paddenstoe­len toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 510 minuten zachtjes tot ragoutdikt­e pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Laat op laag vuur staan of verwarm kort voor het serveren opnieuw.

3 Doe de aardappels terug in de pan. Stamp een paar keer zodat ze breken maar geen puree worden. Meng er het ei en ⅓ van de boerenkool door. Maak op smaak met zout en peper en laat met een deksel op de pan rusten.

4 Verwarm een ruime koekenpan (of twee) met een scheut olie. Fruit daarin de ui en voeg de fijne knoflook en de paddenstoe­len toe. Bak ze op hoog vuur mooi bruin. Meng de helft van de overgeblev­en boerenkool erdoor en schep goed om. Draai het vuur lager en laat in zo’n 5 minuten zacht worden.

5 Voeg dan de laatste boerenkool toe, maal er zout en peper over, meng goed door elkaar en laat in nog een paar minuten ook zacht worden. Serveer met de aardappels en de saus.

Mari: "Stamppot boerenkool? Lekker, maar dan wel zonder de worst en de spekjes. Want geloof me maar, het kan nog veel beter."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands