Foodies

Filotaart met zalm en boerenkool

Een smeuïge verrassing tussen twee knapperige laagjes. Kan ook goed vega!

-

Filotaart met zalm en boerenkool

★ Bereidings­tijd: ca. 40 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

75 g boter

400 g boerenkool­bladeren harde nerven verwijderd, in repen zout en peper

1 teentje knoflook geperst

125 g crème fraîche

500 g zalmfilet zonder huid, in hapklare stukken

4 vellen filodeeg

1 Verhit een klontje boter in een pan. Voeg de boerenkool toe en bestrooi met zout en peper. Bak de boerenkool 8-10 minuten tot hij geslonken en zacht is, schep af en toe om. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten verder. Roer de crème fraîche en de zalm erdoorheen en haal de pan van het vuur. Laat afkoelen.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / 180°C). Smelt de overige boter in een kleine pan. Bestrijk 3 vellen filodeeg met de gesmolten boter en bedek een springvorm (ca. 20 cm Ø) ermee. Laat de deegvellen overlappen, zodat ze er mooi in passen en laat het deeg wat over de randen van de vorm hangen. Schep de boerenkool-zalmvullin­g in het midden van het deeg en verdeel gelijkmati­g over de springvorm. Vouw het overhangen­de deeg naar binnen.

3 Bestrijk het laatste vel filodeeg met boter, verkreukel het een beetje en bedek de vulling ermee. Bak de filotaart in 20-25 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Snijd in punten en serveer.

Per portie: ca. 649 kcal

33 g eiwit | 44 g vet | 30 g koolhydrat­en

Yvonne: “Liever vegetarisc­h? Vervang de zalm dan door blokjes feta.”

Tomatensoe­p met chipotle en rijst

★ Bereidings­tijd: ca. 25 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

400 g tomatenblo­kjes blik

2 el tomatenpur­ee

3 teentjes knoflook stukje gember ca. 3 cm, geschild en in plakjes 600 ml groentebou­illon koud

½-1 el chipotlepa­sta bosje koriander alleen de blaadjes, grofgehakt 1 groene paprika in blokjes

1 groene peper fijngehakt zout en peper

5 el basmatirij­st

4 el yoghurt

1 Doe de tomatenblo­kjes, de tomatenpur­ee, de knoflook en de gember met de bouillon in een blender en pureer alles glad. Schenk het mengsel in een grote pan en voeg chipotle naar smaak, ¾ van de koriander, de groene paprika en ¾ van de groene peper toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 10 minuten rustig koken.

2 Voeg de rijst toe en kook 10-15 minuten verder tot de rijst zacht is. Voeg een scheut water of bouillon toe als de soep te dik wordt. Serveer de soep in kommen met een flinke eetlepel yoghurt. Garneer met de rest van de koriander en groene peper en bestrooi met versgemale­n zwarte peper.

Per portie: ca. 150 kcal

7 g eiwit | 2 g vet | 24 g koolhydrat­en

Willem: “Voeg zoveel chipotle toe als je lekker vindt. Houd er wel rekening mee dat de yoghurt de pit nog wat afzwakt.”

Ravioli met pesto, erwten en bimi

★ Bereidings­tijd: ca. 15 min.

Ingrediënt­en voor 2 personen

200 g bimi in hapklare stukken 100 g doperwten diepvries 250 g koelverse ravioli met kaasvullin­g 1 citroen schil geraspt, uitgeperst 4 el verse pesto parmezaan fijngerasp­t, voor erbij 1 Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook er de bimi ca. 2 minuten in. Voeg de doperwten toe en kook ca. 1 minuut verder. Haal de groente met een schuimspaa­n uit het water. Kook de ravioli in dezelfde pan volgens de aanwijzing­en op de verpakking.

2 Giet de pasta af en doe hem terug in de pan. Voeg de geraspte citroensch­il, het citroensap, de pesto en de groenten toe en schep alles voorzichti­g door elkaar. Serveer met de parmezaan.

Per portie: ca. 455 kcal

23 g eiwit | 20 g vet | 40 g koolhydrat­en

New York-hamburger

★ Bereidings­tijd: ca. 30 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

300 g rundergeha­kt 1 tl knoflookpo­eder snuf chilipoede­r snuf komijnpoed­er zout en peper olie om te bakken 4 plakken emmentaler of cheddar 8 plakken pastrami gepekeld rundvlees 4 hamburgerb­roodjes 4 el zuurkool 4 augurken in plakjes

Voor de saus

4 el mayonaise 2 tl mierikswor­tel potje 2 el ketchup 1 tl worcesters­aus 1 sjalot fijngesnip­perd zout en peper 1 Roer alle ingrediënt­en voor de saus door elkaar in een kommetje en breng op smaak met zout en peper.

2 Meng het gehakt met de specerijen en wat zout en peper. Draai 4 ballen van het gehaktmeng­sel en druk ze met je handen plat tot dunne burgers. Ze hoeven niet perfect rond te zijn, de oneffen randjes worden tijdens het bakken lekker knapperig.

3 Bestrijk de burgers met wat olie en bestrooi met extra zout en peper. Verhit een grote koekenpan tot zeer heet en bak er de burgers 2 minuten per kant in. Leg op elke burger een plak kaas en 2 plakken pastrami, zet een deksel op de pan en verhit nog enkele minuten, zodat de kaas smelt en de pastrami goed verhit wordt.

4 Rooster intussen de broodjes en snijd ze doormidden. Bestrijk beide snijkanten van ieder broodje met de saus. Verdeel de zuurkool over de onderste helften en leg er de burgers met kaas en pastrami op. Beleg met de augurk en leg er de bovenste helften op.

Per portie: ca. 714 kcal

36 g eiwit | 43 g vet | 45 g koolhydrat­en

Martina: “Gebruik liever geen mager rundergeha­kt, het vet maakt de burgers lekker juicy.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands