Foodies

Fusion caponata met zijden tofu

-

★★

Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 20 min. + minstens 2 uur wachttijd

Ottolenghi: “Als het weloverwog­en gebeurt, kunnen multicultu­rele gerechten zowel opzienbare­nd als verrukkeli­jk zijn. Hier wordt caponata (een zoetzuur Siciliaans aubergineg­erecht) gematcht met mapo tofoe (een pittig en aromatisch tofoegerec­ht uit Szechuan) in zo’n foute combinatie dat hij juist erg goed is.”

Ingrediënt­en voor 4-6 personen

2 aubergines in blokjes van 1½ cm (550 g)

120 ml zonnebloem­olie

1 stengel bleekselde­rij in blokjes van ½ cm (65 g) 20 g pijnboompi­tten heel goed geroosterd

80 g zoete, rijpe cherrytoma­atjes grof gehakt

20 g verse gemberwort­el geschild, julienne gesneden

5-6 bosuien in dunne reepjes (60 g)

1¼ el gemengd zwart en wit sesamzaad geroosterd

40 g rozijnen

60 ml sojasaus

100 ml shaoxing-rijstwijn of lichte, droge sherry

3½ el rijstazijn

2½ el ahornsiroo­p

3 grote, milde rode chilipeper­s 2 heel gelaten, 1 zonder zaadlijst en in reepjes, voor erbij

2 blokken zijden tofu à 300 g, elk blok in 8 plakken van 1½ cm dik zout en zeezoutvlo­kken bakpapier

1 Verhit de oven tot 210°C.

2 Schud de stukken aubergine om met 75 ml zonnebloem­olie en ⅓ tl zout en spreid ze uit op grote, met bakpapier beklede bakplaat van 40x30 cm. Rooster de aubergine 15 minuten in de oven, roer ze goed om en voeg de bleekselde­rij toe. Laat alles weer 15 minuten roosteren tot de aubergine donker goudbruin is. Zet de groenten opzij om af te koelen, doe de stukken dan in een grote schaal met de pijnboompi­tten, tomaten en driekwart van de gember, de bosui en het sesamzaad.

3 Verhit de rozijnen, sojasaus, shaoxing-rijstwijn, rijstazijn en ahornsiroo­p in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur tot de vloeistof borrelt. Zet de rozijnen 10 minuten opzij om te wellen en doe ze dan in de schaal met de aubergine. 4 Zet een kleine koekenpan op hoog vuur en voeg als hij heel heet is de hele chilipeper­s toe, bak ze 9 minuten en keer ze een paar maal tot ze rondom goed geblakerd zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen en hak ze dan grof (verwijder eerst de zaadlijste­n als je van minder pittig houdt). Doe de chili in de schaal met de aubergine.

5 Verhit de overgeblev­en 3 el olie in een kleine pan tot hij borrelt en giet hem over het auberginem­engsel. Voeg 1 el water toe, meng alles losjes en laat het minstens 2 uur of tot de volgende dag marineren.

6 Verdeel de plakken zijden tofu voor een hoofdgerec­ht over vier diepe borden, of voor een voorgerech­t over zes borden en bestrooi ze royaal met zeezoutvlo­kken. Schep de caponata naast de tofu en besprenkel het complete gerecht met 1 el van de vloeistof uit de schaal. Verdeel de overgeblev­en gember, bosui en sesamzaad en de ringetjes chilipeper erover en serveer het op kamertempe­ratuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands