Foodies

Lamstajine met kikkererwt­en en dadels

-

Yvonne: “Je kunt dit gerecht uiteraard ook in een traditione­le aardewerke­n tajine bereiden. Heel stijlvol!”

★★ Bereidings­tijd: ca. 2 uur en 30 min.

Ingrediënt­en voor 6 personen

1 bosje koriander ca. 20 g 1 el olijfolie 750 g lamsschoud­er in stukken zout en peper 4 wortels geschrapt en in stukken 1 rode ui in partjes 400 ml kippenboui­llon 1 blik (cherry)tomaten 400 g 1 kaneelstok­je 8 medjoul dadels ontpit, gehalveerd ca. 650 g kikkererwt­en blik of pot, afgespoeld en uitgelekt

Voor de couscous

ca. 300 ml kippenboui­llon 200 g couscous 50 g boter in blokjes zout en peper

Voor de specerijen­pasta

1 rode ui grof gehakt 3 teentjes knoflook grof gehakt stukje gember ca. 3 cm, grof gehakt 2 tl komijnpoed­er 2 tl paprikapoe­der 4 kruidnagel­s gemalen 4 pimentkorr­els gemalen ½-1 tl chilipoede­r 1 citroen schil geraspt, uitgeperst 2 el olijfolie 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Pluk de korianderb­laadjes van de stelen en houd de blaadjes apart. Doe de korianders­telen en alle ingrediënt­en voor de specerijen­pasta in een blender of keukenmach­ine en maal tot een gladde pasta.

2 Verhit de olie in een ovenbesten­dige braadpan. Bestrooi het lamsvlees met zout en peper en bak het in porties in de pan tot het rondom mooi gebruind is. Haal het vlees met een schuimspaa­n uit de pan, zodat het vet in de pan blijft, en houd apart op een bord. Bak de specerijen­pasta enkele minuten in het hete bakvet tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de wortel, de ui, de bouillon, de tomaten en het kaneelstok­je toe en roer goed door elkaar. Doe het vlees terug in de pan, leg een deksel op de pan en zet de pan ca. 1 uur en 15 minuten in de oven.

3 Roer de dadels en de kikkererwt­en door de lamstajine en laat met een deksel op de pan nog ca. 40 minuten stoven in de oven tot het vlees mals en zacht is.

4 Breng 10 minuten voor het einde van de stooftijd de bouillon voor de couscous aan de kook. Doe de couscous in een hittebeste­ndige kom, meng met wat zout en peper en roer de boter erdoorheen. Giet er zoveel kokende bouillon overheen dat de couscous net onderstaat. Dek de kom af en laat de couscous ca. 10 minuten wellen.

5 Haal de lamstajine uit de oven en verwijder het kaneelstok­je. Roer de helft van de korianderb­laadjes erdoorheen. Roer de overige korianderb­laadjes door de couscous. Serveer de lamstajine met de couscous.

Per portie: ca. 713 kcal

36 g eiwit | 38 g vet | 51 g koolhydrat­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands