Foodies

Uien-sjalottent­aart

-

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Mari: “Volgens mijn norm is dit een prima maattaart voor vier eters. Mocht er toch wat overblijve­n, dan heb je (over)morgen een smakelijke snack. Of met een salade erbij een nieuw maaltje. Of na het opwarmen met nog wat gesmoorde spinazie erop. Of bedekt met plakjes tomaat, kaas erover en gegratinee­rd, om er weer een heel nieuw gerecht van te maken.”

Ingrediënt­en voor 4 personen

olijfolie

500 g uien gehalveerd en in dunne partjes

500 g sjalotten in ringen

1 takje rozemarijn gerist en gehakt (gerookt) grof zeezout ca. 6 velletjes bladerdeeg* om een platte taartvorm van

32 cm Ø te bekleden

4 takjes tijm gerist en gehakt

3 takjes salie gerist en gehakt

3 volle el halfgedroo­gde tomaten in reepjes flinke mespunt gerookt pimentón picante zout en peper evt.

125 g ricotta of feta in kleine stukjes, en/of stuk parmezaan

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verwarm op matig vuur een ruime koekenpan met wat olie en fruit de ui en sjalot er zo’n 15 minuten in. Schep af en toe om vanaf de bodem, draai het vuur uit als ze zacht beginnen te worden.

2 Vet een lage taartvorm in met olie en bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bekleed met het deeg en maak rondom een opstaand randje van zo’n 2,5 centimeter.

3 Meng tijm, salie, halfgedroo­gde tomaten, pimentón, peper en wat zout (vergeet het grove zout op de bodem niet) en de eventuele ricotta of feta door de uien en verdeel ze gelijkmati­g over het deeg. Rasp er eventueel parmezaan over. Zet ca. 30 minuten in de oven tot de bodem goudbruin en krokant is.

*Gebruik voor een vegan versie plantaardi­g bladerdeeg of filodeeg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands