Foodies

Andijvie en kleine boontjes

-

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min. + weektijd

Mari: “Op het eerste gezicht zou je het misschien niet zeggen, maar dit gerecht is wat mij betreft een volwaardig maaltje. Dat komt door de bonen. Die bevatten niet alleen koolhydrat­en, maar ook nog eiwitten en ander goeds. Zelf weken en garen is een kwestie van water erop, wachten, koken. Meer niet. Kost amper tijd en aandacht en je krijgt er een zeer smaakvol boontje voor terug. Wie niks in de week heeft gezet: blik of diepvriesb­onen kúnnen natuurlijk ook.”

Ingrediënt­en voor 4 personen

250 g gedroogde kleine boontjes* zoals cannellini, Mechelse krombek of lingot olijfolie

4 tenen knoflook fijngesned­en stuk verse peper al dan niet met pitjes fijngesned­en

1 krop andijvie** grofgesned­en citroensap zout

4 flinke landboterh­ammen in stukjes

2 el pistacheno­ten of amandelen licht geroosterd in een droge koekenpan evt. een stuk Hollandse brokkelkaa­s*** 1 Week de bonen 812 uur in koud water en kook ze daarna volgens de aanwijzing­en op de verpakking in ruim water (zonder zout). Giet af en laat iets afkoelen.

2 Verwarm een ruime (koeken)pan met een lekkere scheut olie. Fruit de knoflook er goudgeel in en voeg de peper en bonen toe. Schep goed door elkaar en laat de smaken 2 minuten doortrekke­n.

3 Voeg de andijvie toe, druppel er citroensap op, maal er een beetje zout over (houd rekening met de kaas), schep goed om en laat in een minuut of 3 soepel worden. Rooster ondertusse­n de stukjes brood in een koekenpan met een laagje olie.

4 Proef de bonen en andijvie nog een keer op citroensap, het is de bedoeling dat u het nét proeft. Een extra scheutje olie kan de smaak ook net afmaken. Schep met het aanhangend­e vocht in een diep bord. Bestrooi met het krokant gebakken brood en de noten en schaaf er eventueel met de dunschille­r kaas over.

*Of gebruik 500 g kant-en-klare boontjes in pot of blik.

**Als je teveel andijvie hebt, kun je de rest morgen als salade eten. Als er nog boontjes over zijn, kun je die even op hoog vuur krokant bakken in olijfolie en erover strooien.

***Vervang voor een vegan variant door edelgistvl­okken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands