Foodies

Zoete aardappel in tomatenlim­oensaus met kardemom

-

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur

Ottolenghi: “Het begon als makreelköf­te in een saus van tomaten, limoen en kardemom waar we allebei verliefd op werden. Daarna maakten we een aantal vegan knoedels in dezelfde saus geserveerd. Uiteindeli­jk kwamen we erachter dat simpele geroosterd­e zoete aardappels het lekkerst waren. De saus is ook heerlijk bij kikkererwt­en, tofoe, vis of kip. Geef er in ieder geval rijst of couscous bij.”

Ingrediënt­en voor 4 personen

4-5 zoete aardappels ongeschild en overdwars in 2½ cm dikke plakken (1 kg)

2 el olijfolie

1½ el ahornsiroo­p

½ tl kardemompo­eder

½ tl gemalen komijnzaad zout en zwarte peper bakpapier aluminiumf­olie

Voor de tomaten-limoensaus

75 ml olijfolie

6 tenen knoflook fijngehakt (niet geperst)

2 groene chilipeper­s fijngehakt, evt. zaadlijste­n verwijderd voor een minder pittig resultaat

2 kleine banaansjal­otten fijngesned­en (100 g) 1 blik van 400 g romatomate­n in een keukenmach­ine of blender glad gepureerd

1 el tomatenpur­ee

1½ tl fijne kristalsui­ker

1½ tl kardemompo­eder

1 tl gemalen komijnzaad

2 limoenen 1 tl geraspte schil + 1 el sap + de rest in parten, voor erbij

2 tl dille fijngehakt, voor erbij

1 Verhit de oven tot 240°C.

2 Meng in een grote mengkom de zoete aardappels met de olijfolie, ahornsiroo­p, kardemom, komijn, ½ tl zout en een flinke draai zwarte peper. Spreid de plakken zoete aardappel uit over een grote, met bakpapier beklede bakplaat; dek hem goed af met aluminiumf­olie en zet hem 25 minuten in de oven. Verwijder het aluminiumf­olie en zet de bakplaat nog 10-12 minuten terug in de oven tot de aardappelp­lakken gaar en aan de onderkant mooi bruin zijn (dit kan langer duren als de aardappelp­lakken vrij groot zijn, of korter als ze klein zijn, houd ze dus goed in de gaten).

3 Doe intussen voor de saus de olie met knoflook, chilipeper en ⅛ tl zout in een grote hapjespan met een deksel en zet hem op halfhoog vuur. Bak alles heel rustig 8-10 minuten en roer af en toe tot de knoflook gaar is en geurt (het is niet de bedoeling dat de knoflook bruin of knapperig wordt, dus zet het vuur zo nodig iets lager). Schep de helft van de olie, chilipeper en knoflook in een kleine schaal; de rest kan in de pan blijven. Doe de sjalotten in dezelfde pan, zet op halfhoog vuur en bak ze 5 minuten onder regelmatig omscheppen tot ze gaar en doorschijn­end zijn. Voeg de gepureerde tomaten uit blik toe met de tomatenpur­ee, suiker, kardemom, komijn, limoenrasp en 1 tl zout en laat de saus onder af en toe roeren 5 minuten koken. Roer er 250 ml water door, breng het net tegen de kook aan en laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken.

4 Doe de zoete-aardappelp­lakjes met de bruine kant naar boven in de pan met de saus (ze zullen niet allemaal met saus bedekt zijn, maar dat is geen probleem, stapel ze hier en daar op elkaar). Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de saus nog 10 minuten sudderen.

5 Meng de dille en het limoensap met de achtergeho­uden chili-knoflookol­ie glad en sprenkel dit over de zoete aardappel. Serveer het gerecht rechtstree­ks uit de pan, met de limoenpart­jes erbij.

 ??  ?? Zoete aardappel in tomaten-limoensaus met kardemom
Zoete aardappel in tomaten-limoensaus met kardemom

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands