Foodies

Olijfolie-platbrood en boter met drie soorten knoflook

-

★★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur + 1-2 uur wachttijd

Ingrediënt­en voor 4 stuks

2 rijpe romatomate­n

2 tenen zwarte knoflook* in dunne plakjes

1 tl tijmblaadj­es

1 tl oreganobla­adjes zout, zeezoutvlo­kken en zwarte peper

Voor het platbrood

200 g wit broodmeel plus extra om te bestuiven 1 tl instantgis­t

1 el olijfolie plus extra om in te vetten

½ tl zout

Voor de boter

1 bol knoflook een vijfde van de bovenkant afgesneden zodat de tenen zichtbaar zijn

1 tl olie

1 kleine teen knoflook grof gehakt

4 tenen zwarte knoflook grof gehakt

10 g peterselie fijngesned­en

1½ tl karwijzaad geroosterd en gekneusd 100 g boter zacht geroerd aluminiumf­olie

1 Verhit de oven tot 200°C.

2 Maak eerst het deeg voor het platbrood. Doe het meel met de gist, olie en het zout in een grote mengkom. Giet 120 ml lauwwarm water erbij en meng alles met een spatel door elkaar. Stort het deeg op een licht met meel bestrooid werkvlak en kneed het met licht met olie ingevette handen 5 minuten tot het zacht en elastisch is. Voeg als het deeg op het werkvlak gaat plakken nog wat meer olie toe. Leg het deeg weer in de kom, dek het af met een enigszins vochtige, schone theedoek en laat het op een warme plek minstens 1 uur (liever 2 uur) rijzen tot het volume vrijwel verdubbeld is. Snijd het deeg in vier gelijke stukken en zet ze afgedekt met de theedoek opzij.

3 Maak terwijl het deeg rijst de knoflookbo­ter. Besprenkel de bol knoflook met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Verpak de bol stevig in een stuk aluminiumf­olie en leg hem 40 minuten in de oven tot de tenen gaar zijn. Verwijder het folie en druk als de tenen voldoende zijn afgekoeld de pulp uit de vliezen. Gooi de vliezen weg. Verhoog de oventemper­atuur naar 240°C. 4 Doe de gare, de rauwe en de zwarte knoflook in een vijzel met een stamper met 1½ tl zeezoutvlo­kken en een royale draai versgemale­n peper. Stamp alles tot een grove pasta en doe deze met de peterselie, karwijzaad en zachte boter in een schaal. Meng alles goed en zet opzij.

5 Rasp de tomaten grof en gooi de schil weg. Druk de tomatenpul­p door een zeef op een schaal en laat hem iets uitlekken.

6 Verhit een grote bakplaat op de middelste richel van de oven.

7 Leg de deegballen op het licht met olie ingevette werkvlak en druk elk ervan met de hand uit tot een cirkel van grofweg 18 cm Ø en ½ cm dik.

8 Bak 2 platbroden per keer. Haal de hete bakplaat uit de oven en leg er snel 2 platbroden op met voldoende afstand van elkaar. Het deeg is heel dun, maar moet elastisch genoeg zijn om niet te breken. Het is geen probleem als er toch een gat ontstaat; het ziet er dan wel echt zelfgemaak­t uit.

9 Schuif de bakplaat snel weer in de oven en bak het deeg 7-8 minuten tot het goudbruin en krokant is. Bak de overige twee broden op dezelfde manier.

10 Besmeer elk brood met circa 1 el knoflookbo­ter en schep er een portie uitgelekte, geraspte tomaat op met daarop de plakjes zwarte knoflook. Bestrooi ze met de kruiden en besprenkel ze tot slot met wat olie, een flinke snuf zeezoutvlo­kken en een royale draai versgemale­n peper.

*Zwarte knoflook is witte knoflook die door fermentati­e zwart kleurt. Zijn aroma is veel milder dan bij gewone knoflook, maar de smaak is des te rijker. Je vindt zwarte knoflook bij grotere supermarkt­en en toko’s.

 ??  ?? Ottolenghi: “Door de combinatie van milde, langzaam geroosterd­e knoflook, zoete zwarte knoflook en pittige rauwe knoflook heel erg lekker. Gelukkig levert het recept veel meer boter op dan je nodig hebt. Lekker op toast, over geroosterd­e groenten of om gepofte aardappels mee te vullen.”
Ottolenghi: “Door de combinatie van milde, langzaam geroosterd­e knoflook, zoete zwarte knoflook en pittige rauwe knoflook heel erg lekker. Gelukkig levert het recept veel meer boter op dan je nodig hebt. Lekker op toast, over geroosterd­e groenten of om gepofte aardappels mee te vullen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands