Foodies

Plannen weggewaaid

-

Met koude wangen sta ik op de parkeerpla­ats van viswinkel en restaurant Proef Zeeland met uitzicht op de Oostersche­lde. Boven de grauwe golven worden de wolken door de wind uitgesmeer­d over een grijze lucht. Erwin Bastemeije­r (55) van Proef Zeeland loopt ons tegemoet en stelt zich voor. Hij zorgt ervoor dat Bart en ik vandaag mee kunnen kijken bij twee soorten oesterkwek­erijen in Zeeland. Voor tafeloeste­rs maken we vandaag kennis met de experiment­ele Mark Feijtel (30) uit Bruinisse en voor bodemoeste­rs bezoeken we daarna Kees Sinke (37) van de klassieke oesterkwek­erij Sinke, een familiebed­rijf dat al ruim honderd jaar oesters kweekt op de bodem van de Oostersche­lde en het Grevelinge­nmeer.

Ik ben klaar om op de boot naar de tafeloeste­rs te stappen, maar Erwin heeft een wijziging in de planning, blijkt algauw.

In het normaal al winderige Zeeland waait het vandaag zo hard, dat zelfs de Zeeuwen het niet verantwoor­d vinden om met een bootje op zoek te gaan naar de tafeloeste­rs. Maar, geen nood, als we nog een beetje geduld hebben is er een alternatie­f. De oestertafe­ls staan zo’n kilometer uit de kust, als we wachten tot het écht laag water is, kunnen we erheen waden. Mark, de kweker van de tafeloeste­rs, heeft waadpakken geregeld, ook voor Bart en mij. Jelle Meeuwsen (19) ook van Proef Zeeland een vrolijke jonge knul uit Yerseke met stevige Zeeuwse tongval en opgeschore­n kapsel gaat met ons mee. Om ons uit het water op te vissen wanneer we al glibberend onderuitga­an, denk ik nog. Hij heeft pech wanneer Mark de pakken uitdeelt: “Die van jou kan nog wel eens een lek hebben Jelle!”

Een lesje in getijden

Het lijkt erop dat de oesters het ons niet gemakkelij­k willen maken. Begin november hadden we al contact over het rapen (of vangen? plukken?) van de oesters. De datum was al vastgelegd, alleen de tijd stond nog open. Ik was benieuwd, wordt het zo’n bakkersdag, waarop je om vijf uur in de ochtend al met deeg in je haren staat? Maar een paar dagen voor onze Zeelanddag belt Erwin dat de oesters zich die dag niet willen laten zien. Aan de telefoon legt hij uit: “Er zijn twee momenten per dag wanneer het water zo laag staat dat de tafels waarop de oesters gekweekt worden, boven het water uitkomen. Dan kun je met een bootje bij de tafels komen en de oesters oogsten. Het getijde valt die dag precies voor zonsopkoms­t en na zonsonderg­ang.” Natuurlijk kan ik alsnog langskomen en zoveel oesters komen proeven als ik wil. Maar hoe aanlokkeli­jk dat ook klinkt, ik wil juist graag meekijken, meedraaien, het werk en de mensen achter de oesters ontdekken. Als getijdedum­mie blader ik door mijn agenda om wellicht dan een paar maanden later weer een afspraak te maken. Je weet wel, wanneer de zon weer eerder opkomt en de avonden al wat langer worden. Maar nee, de getijden zitten niet vast aan seizoenen of maanden, ze hebben hun eigen ritme, een weekje later is al helemaal prima. Dan is het aan het einde van de ochtend laag water.

Beendiep

Voor Bart is het niet de eerste keer in een waadpak, en ik verwacht dat een forse wandeling in deze pakken voor Mark en Jelle dagelijkse kost zijn, maar Mark vertelt me dat dit ook voor doorgewint­erde kwekers ongebruike­lijk is. Dus eigenlijk heb ik niet eens een excuus dat ik er het meest ongemakkel­ijk waggelend bij loop. Hoewel, het pak is maatje 44. Ik wankel wanneer de laarzen diep in het slib zakken en af en toe verraderli­jk wegglijden, maar de uitdaging komt pas echt als ik een volgende stap wil zetten. In het pak gaat mijn voet wel omhoog, maar mijn sokken zakken steeds verder en de laars blijft koppig achter in de modder terwijl mijn voet al bijna in de knieholte van het pak zit. Het water drukt het koude plastic tot tegen mijn bovenbenen en met moeite sop ik verder, terwijl Mark vertelt over de avonturen die kwamen kijken bij het starten van deze manier van oesters kweken, twee jaar geleden. In de verte zijn de tafels al zichtbaar. Hoewel ik er nog geen duidelijk beeld van had, is het precies zoals het woord al zegt. Metalen constructi­es die als tafels in het water staan. Daarboveno­p liggen zakken van metalen rasters gevuld met oesters.

Sanne: “Ik wankel wanneer de laarzen diep in het slib zakken en af en toe verraderli­jk wegglijden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands