Foodies

Deel je foto’s

-

Klaar in de keuken? We zijn benieuwd naar het resultaat! Deel je foto op Instagram of Facebook met #iamfoodies

Kip-boerenkool­salade met misodressi­ng en granaatapp­el

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 10 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

750 g zoete aardappels

2 rode uien in partjes olijfolie zout en peper

4 kipfilets à ca. 150 g, met huid 50 g prosciutto in stukken

Voor de dressing

1 el witte miso

1 el tahin

1 el vloeibare honing sap van 1 citroen

4 el sesamolie

2 el olijfolie

Voor de salade

in blokjes 150 g boerenkool­bladeren in repen

2 el olijfolie zout en peper sap van 1 citroen

3 wortels geschaafd in lange linten 100 g granaatapp­elpitten 1 avocado dikke nerven verwijderd,

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verdeel de zoete aardappel en de rode ui in een enkele laag over een grote bakplaat. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster 25 minuten in de oven. Draai de groenten om en rooster 15-20 minuten verder tot ze zacht maar nog stevig zijn.

2 Meng intussen de ingrediënt­en voor de dressing door elkaar in een kommetje. Verdeel de kipfilets (met de huid naar boven) en de prosciutto over een andere bakplaat. Besprenkel elke kipfilet met 2 tl dressing en zet de bakplaat de laatste 20 minuten bij de groenten in de oven.

3 Haal de bakplaat met de groenten uit de oven. Zet de grillstand van de oven aan en gril de kip nog 3-4 minuten tot de huid goudbruin en krokant is en de kip gaar is. 4 Doe voor de salade de boerenkool in een grote kom met de olijfolie en royaal zout en peper. Schenk het citroensap eroverheen, voeg de wortel en de helft van de granaatapp­elpitten toe en schep alles goed door elkaar.

5 Verdeel de salade, de zoete aardappel en de rode ui over een grote serveersch­aal. Snijd de kip en de avocado in plakjes en verdeel over de schaal. Besprenkel met de overige dressing en bestrooi met de prosciutto en de overige granaatapp­elpitten. Serveer direct.

Per portie: ca. 771 kcal

39 g eiwit | 40 g vet | 56 g koolhydrat­en

Omgekeerde grapefruit­clementine­taart met gin

★ Bereidings­tijd: ca. 1 uur en 30 min. + wachttijd

Ingrediënt­en voor 8 personen

boter om in te vetten

2 el lichtbruin­e basterdsui­ker

1 rode grapefruit in plakken van 0,5 cm

2 clementine­s in plakken van 0,5 cm yoghurt of crème fraîche om te serveren bakpapier

Voor het beslag

250 g zachte boter

250 g lichtbruin­e basterdsui­ker 4 eieren geklutst

150 g zelfrijzen­d bakmeel 100 g amandelmee­l

2 tl amandelext­ract

1 tl vanille-extract geraspte schil van 1 grapefruit geraspte schil van 1 clementine

Voor de siroop

sap van 1 grapefruit sap van 1 clementine

100 g vloeibare honing

100 ml gin met kruidige smaak, bijv. Bombay Sapphire 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een diepe springvorm (ca. 23 cm Ø) in met boter en bestrooi de bodem met 2 el basterdsui­ker. Leg de plakken grapefruit en clementine op de bodem, ze mogen elkaar overlappen om de hele bodem te bedekken.

2 Doe voor het beslag de boter en de basterdsui­ker in een grote kom en klop met de gardes van een handmixer in 5-8 minuten licht en romig. Voeg langzaam beetje bij beetje de geklutste eieren toe en klop erdoorheen. Voeg pas meer ei toe als het vorige ei goed is opgenomen. Spatel de rest van de ingrediënt­en erdoorheen.

3 Spatel het beslag over het fruit in de springvorm en strijk glad. Zet de springvorm op een met bakpapier beklede bakplaat (er kan wat siroop uit de vorm lopen tijdens het bakken). Bak 45-50 minuten in de oven tot de cake gerezen en goudbruin is en een satéprikke­r er schoon uitkomt. De cake moet terugveren als je hem indrukt, maar nog steeds zacht en smeuïg zijn.

4 Doe intussen de ingrediënt­en voor de siroop in een steelpan en breng aan de kook. Kook 2-3 minuten tot de meeste alcohol verdampt is maar de siroop nog een subtiele ginsmaak heeft.

5 Haal de springvorm uit de oven en verwijder voorzichti­g de ring. Besprenkel de cake met 2-3 el siroop. Stort de cake voorzichti­g onderstebo­ven op een rooster. Zet de overige siroop in de steelpan opnieuw op het vuur. Kook hem in 3-4 minuten in tot hij dik en stroperig is en laat ca. 5 minuten afkoelen. Schenk de siroop over de bovenkant van de taart. Serveer de taart met wat yoghurt of crème fraîche.

Per portie: ca. 590 kcal

9 g eiwit | 35 g vet | 56 g koolhydrat­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands