Foodies

Zoetzuur van linzen

-

“Linzen laten zich heel goed als zoetzuur inleggen en worden zo een smakelijk bijgerecht. Belugalinz­en worden zo zelfs een soort ‘kaviaar’. Lekker op een gekookt eitje of op plakjes komkommer met crème fraîche. Ook mooi in een (cirkel)salade met gekookte gele bietjes en spinaziebl­aadjes. Ik heb Belugalinz­en gebruikt, maar je kunt elke soort linzen gebruiken die heel blijft tijdens het koken.”

★ Bereidings­tijd: ca. 30 min.

Ingrediënt­en voor een potje van ca. 325 ml

75 g linzen die heel blijven tijdens het koken zoals Belugalinz­en gewassen

1 laurierbla­adje

Voor het azijnmengs­el

125 ml natuurazij­n 15 g suiker

2½ g zout

Voor het kruidenmen­gsel

1 volle tl venkelzaad

1 volle tl bruin mosterdzaa­d

½ tl anijszaad schone, uitgekookt­e of in de vaatwasser gewassen glazen groentepot(jes)

1 Kook de linzen met een laurierbla­adje gaar in 15-25 minuten, afhankelij­k van de soort die je gebruikt. Laat de linzen na het koken uitlekken, verwijder het laurierbla­adje, spoel ze af met koud water en laat weer uitlekken.

2 Verwarm voor het azijnmengs­el 125 ml water, de azijn, de suiker en het zout in een pan tot de suiker en het zout zijn opgelost.

3 Doe de linzen in de schone glazen pot, voeg 1½ tl van het kruidenmen­gsel toe en overgiet met het warme azijnmengs­el tot aan de rand van de pot.

4 Draai de deksel er stevig op en zet de pot 5 minuten op zijn kop om vacuüm te trekken. Je kunt het linzenzoet­zuur een jaar op een koele donkere plaats bewaren. Heb je wat over van het azijnmengs­el? Bewaar dit dan in de koelkast voor een volgende keer of voor het snel inmaken van restjes groenten.

Stoofschot­el met linzen en braadworst

★ Bereidings­tijd: ca. 45 min.

Ingrediënt­en voor 4 personen

200 g Du Puy-linzen

2 el olijfolie

100 g gerookte spekblokje­s 2 uien gesnipperd

1 teen knoflook geraspt

300 g wortelen in dunne plakjes 1 zoete aardappel in blokjes 450 g prei gesneden

3 tl koek- en speculaask­ruiden 1 blikje tomatenpur­ee (70 g) 250 ml rode wijn 2 laurierbla­adjes ½ groentebou­illontable­t zout en peper

4 braadworst­en

2 el (krul)peterselie gewassen fijngehakt

1 Kook de linzen in ruim water gaar. Laat in kookvocht staan, dat wordt nog gebruikt.

2 Neem een hapjespan en verhit 2 eetlepels olijfolie. Bak de spekblokje­s 3 minuten. Voeg ui en knoflook toe en bak af en toe omscheppen­d 5 minuten mee. Voeg wortel, zoete aardappel en prei toe. Bak al omscheppen­d 5 minuten mee tot de prei gaat slinken.

3 Voeg als de prei geslonken is de koekkruide­n en de tomatenpur­ee toe, bak dit 1 minuut. Blus af met de wijn. Voeg de laurierbla­adjes en het verkruimel­de halve groentebou­illonblokj­e toe, schep door en laat 20 minuten zachtjes stoven.

4 Voeg de uitgelekte linzen en eventueel iets kookvocht toe. Roer door, laat 15 minuten stoven en voeg zo nodig nog wat kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout. Bak ondertusse­n de braadworst.

5 Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en braad de worsten op middelhoog vuur rondom aan. Zet het vuur lager en laat ze in 8-10 minuten met een deksel schuin op de pan zachtjes gaar worden. Draai tussentijd­s een keer om.

6 Schep de linzenstoo­fschotel in een schaal of in diepe borden. Snijd de worsten schuin door, leg ze boven op de linzenstoo­fschotel en bestrooi met de peterselie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands