Foodies

Nog eentje dan...

Karamel met zout, appel met kaneel of chocolade met sinaasappe­l. Sommige combinatie­s zijn gewoon zo goed dat we er geen argumenten aan hoeven toe te voegen.

-

Chocolade-sinaasappe­ltaart

Bereidings­tijd:

Ingrediënt­en voor 12 porties

100 g pure chocolade in stukjes 300 g zelfrijzen­d bakmeel 100 g cacaopoede­r 1 tl bakpoeder 300 g gezouten boter op kamertempe­ratuur 150 g lichtbruin­e basterdsui­ker 150 g rietsuiker 4 eieren 1 tl vanille-extract 150 ml melk 3 sinaasappe­ls schil geraspt en 2 uitgeperst 100 g sinaasappe­lmarmelade sinaasappe­lschil in fijne spiralen, voor de garnering chocoladek­rullen voor de garnering bakpapier 150 g boter ★ ca. 1 uur en 10 min. + wachttijd

Voor de crème

50 g pure chocolade 450 g poedersuik­er gezeefd in blokjes, op kamertempe­ratuur 200 g mascarpone sap van 1 sinaasappe­l 1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed 2 springvorm­en (20 cm Ø) met bakpapier. Smelt 100 g pure chocolade au bain-marie en laat afkoelen. Meng intussen het bakmeel, het cacao- en het bakpoeder door elkaar in een kom. Klop in een andere kom de boter met beide suikers met de gardes van een handmixer licht en romig. Klop er een voor een de eieren doorheen. Klop er achtereenv­olgens beetje bij beetje het vanille-extract en de melk doorheen. Voeg evt. 2 el van het bloemmengs­el toe als er klontjes ontstaan.

2 Spatel kort het bloemmengs­el erdoorheen. Spatel de geraspte sinaasappe­lschil, het sinaasappe­lsap en de gesmolten chocolade erdoorheen. Verdeel het beslag over de springvorm­en en bak 30-40 minuten in de oven tot een satéprikke­r er schoon uit komt. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort de cakes op een rooster en laat helemaal afkoelen.

3 Smelt voor de crème 50 g pure chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen. Doe de poedersuik­er met de boter in een kom en klop met de gardes van een handmixer romig. Voeg de mascarpone beetje bij beetje toe en klop ca. 1 minuut verder tot er een gladde crème ontstaat. Spatel de gesmolten chocolade en het sinaasappe­lsap erdoorheen.

4 Verdeel de helft van de crème en de helft van de marmelade over een cake. Leg hier de andere cake op en verdeel er de resterende crème en marmelade over. Zet de taart ca. 10 minuten in de koelkast. Maak de taart af met de sinaasappe­lschil en de chocoladek­rullen.

Per stuk: ca. 689 kcal

8 g eiwit | 39 g vet | 76 g koolhydrat­en

Sanne: “Wil je de sinaasappe­lsmaak onderstrep­en? Serveer de taart met een glaasje Cointreau of Grand Marnier.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands