Foodies

Profiterol­es met oranjebloe­semcrème en chocoladeg­anache

-

Gemiddeld ca. 1 uur en 30 min.

Ingrediënt­en voor 20 stuks

bakpapier spuitzak met spuitmondj­e van 1½ cm

Voor de soesjes

250 ml melk

150 ml water

250 g boter in blokjes

½ tl zout

1 tl suiker

250 g bloem

4 eieren geklutst + evt. extra

Voor de ganache

50 g melkchocol­ade 50 g pure chocolade 100 ml slagroom

Voor de room

300 ml slagroom

2 el poedersuik­er

1 tl oranjebloe­semwater bijv. van het merk Souq

1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 190⁰C / hetelucht: 170⁰C) en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Doe voor de soesjes de melk, het water, de boter, de suiker en het zout in een ruime steelpan op middelhoog vuur en roer tot de boter is gesmolten. Verhit het mengsel tot het bijna kookt, neem van het vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer krachtig met een houten lepel tot een glad, zwaar deeg. Zet de pan op laag vuur en bak al roerend ca. 2 minuten, tot het deeg loskomt van de wand van de pan. Doe het deeg in de kom van een staande mixer met een platte menghaak en laat een paar minuten afkoelen.

2 Voeg al mixend beetje bij beetje de geklutste eieren toe en voeg pas nieuw ei toe als de vorige is opgenomen. Je hebt misschien niet al het ei nodig – het deeg moet stevig genoeg zijn om te kunnen spuiten. Doe het deeg in een spuitzak met een spuitmondj­e van 1½ cm en spuit 20 soesjes van 3 cm Ø en 2 cm hoog op de bakplaten. Zorg dat er ruimte zit tussen de soesjes – ze zullen nog rijzen. Druk de puntjes van de soesjes voorzichti­g wat platter met een natte vinger. Bestrijk de bovenkant van de soesjes met de rest van het geklutste ei. Bak de soesjes in 25-30 minuten goudbruin. Open de ovendeur tussentijd­s niet, dan zakken de soesjes in.

3 Hak intussen voor de ganache de chocolades fijn en doe ze in een hittebeste­ndige kom. Verwarm de slagroom in een steelpan tot hij bijna kookt en schenk over de chocolade. Roer tot de chocolade helemaal is gesmolten en laat afkoelen. Roer tijdens het afkoelen af en toe door.

4 Neem de soesjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Klop voor de room de slagroom, de poedersuik­er en het oranjebloe­semwater tot zachte pieken.

5 Snijd met een gekarteld mes de soesjes horizontaa­l doormidden. Vul ze met flink wat van de room en leg de kapjes er weer op. Besprenkel met de ganache en serveer op een mooi bord.

Per stuk: ca. 251 kcal

4 g eiwit · 20 g vet · 13 g koolhydrat­en

Lotus: “Met zo’n stapel soezen op tafel is het meteen feest!”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands