Foodies

Pittige saucijzenb­loemen

-

Makkelijk ca. 50 min.

Ingrediënt­en voor 16-20 stuks Voor de vulling

200 g half-om-half gehakt 200 g mager rundergeha­kt 2 eieren

75 g paneermeel

1 sjalotje geraspt

2 teentjes knoflook

2 tl sambal oelek

¼ tl gemberpoed­er

¼ tl laospoeder

½ tl gemalen ketoembar ¼ tl djintenpoe­der

¼ tl serehpoede­r

1 tl ketjap manis zout en peper naar smaak

Voor het deeg

geperst bloem om te bestuiven

16-20 plakjes kant-en-klaar bladerdeeg 1 ei losgeklopt met een snufje zout

Begin met de vulling. Meng alle ingrediënt­en voor de vulling en verdeel het gehaktmeng­sel in 16 tot 20 balletjes, van circa 20 gram, ter grootte van een walnoot.

Bestuif je werkblad dun met bloem. Als je zelf bladerdeeg hebt gemaakt, rol het bladerdeeg uit tot een plak van circa 3 mm dik.

Steek met de uitsteekvo­rm rondjes uit het deeg. Verwarm intussen de oven voor tot 210°C hetelucht.

Leg een bolletje gehakt op een rondje bladerdeeg. Vouw het deeg rondom omhoog en knijp de randen bovenaan dicht. Leg het pakketje met de naad naar beneden voor je neer. Druk het pakketje wat platter tot een dikke ronde schijf met een doorsnede van ongeveer 8 cm. Maak inkepingen in de bovenkant op 12, 3, 6 en 9 uur (denk aan de wijzerplaa­t van een klok) en snijd het deeg hiertussen nog een keer in. Houd in het midden een cirkel van ongeveer 1½ tot 2 cm vrij. Draai ieder loszittend flapje deeg een kwartslag, om een ‘bloemblaad­je’ te maken. Leg het deegbloeme­tje op de bakplaat. Herhaal deze stappen met het resterende deeg en de vulling. Bestrijk iedere saucijzenb­loem met losgeklopt ei.

Bak de saucijzenb­loemen in de oven in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. tips

Ga je de saucijzenb­loemen later opeten? Verpak de afgekoelde saucijzenb­loemen in een dubbele laag aluminiumf­olie en vries ze in. Opwarmen in een airfryer: bak de bevroren saucijzenb­loemen 7 tot 8 minuten op 180°C. Opwarmen in een oven: verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht en bak de ontdooide saucijzenb­loemen 7 tot 8 minuten.

Bij dit recept zul je gehaktvull­ing overhouden. Koop daarom een extra pak bladerdeeg, maak hiervan saucijzenb­loemen en vries ze in. Je kunt van het gekruide gehakt ook gehaktball­en draaien, of het gehakt invriezen voor een volgende keer.

Francis: “Deze saucijzenb­loemen zijn perfect voor een afternoon tea.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands