Gardener's World (Netherlands)

Naar binnen

-

Het jaar loopt nu echt ten einde. Nu de kortste dag en de feestelijk­heden rond kerst met rasse schreden naderen, wil de tuin er nog wel eens bij inschie - ten. Doordat de dagen zo kort zijn, kom je soms tijdenlang helemaal niet in de tuin. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets meer met je tuin kunt doen, of dat je stukje g rond een troosteloo­s winterland­schap hoeft te worden. Sterker nog , de winter heeft een bepaalde charme die je met de juiste planten geweldig tot zijn recht kunt laten komen.

Monty gaat daarom vanaf p. 32 aan de slag met het beplanten van grote en kleine potten om de grauwe wintermaan­den te vullen met prachtige kleuren – van het schitteren­de groen van de mannetjesv­aren tot levendig roze cyclamen, blauwe en gele ir issen en viooltjes , en vroegbloei­ende bollen.

Met het materiaal dat je in je tuin vindt, kun je bovendien je huis helemaal in kerstsfeer brengen. Vanaf p. 37 laten we zien hoe je de allermoois­te kerstkrans­en maakt. Daarvoor maken we eens geen gebruik van de welbekende dennenappe­ls en coniferen, maar wel van onder andere parelbesse­n, heide en zel fs vetpla nten.

Een witte kerst is in onze contreien een zeldzaamhe­id, maar ook zonder sneeuw kun je een witte tuin krijgen. Het klinkt misschien een beetje saai om je kleurenpal­et te beperken tot wit en g roen, maar dat is het zeker niet. Het is bovendien een kunst om de juiste wittinten met elkaar te combineren om te voorkomen dat het ge - heel er g r ijs uitz iet. Blader dus snel naar p. 52 om je te vergapen aan de mooiste combinatie­s van wit bloeiende en zilverkleu­rige planten met groen.

Vroeger geloofde ik dat ik geen groene vingers had, omdat ik nog geen simpel kamerplant­je in leven kon houden – tot ik buiten begon met tuinieren. De omstandigh­eden buiten – waar vooral veel meer licht beschikbaa­r is – zijn namelijk voor de meeste planten nou eenmaal geschikter dan het binnenklim­aat. Toch wil ik kamerplant­en nog eens een kans geven. Op p. 44 vertelt Alan welke verzorging deze planten nodig hebben en op welke plek ze het beste kunnen staan. Dus als je écht geen zin hebt om nu nog iets in de tuin te doen, sla dan dit ar t i kel vooral niet over.

Namens de redactie van Gardeners’ World wensen we je alvast mooie feestdagen en een fantastisc­h nieuwjaar.

Lees en tuinier ze!

Helga Kluiter

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands