Gardener's World (Netherlands)

Hulst

-

Versierd met felle bessen en glanzend blad, is deze winterfavo­riet méér dan slechts een decorstuk.

Het is bijna december en dus denken we aan hulst. Maar hulst heeft veel meer in zijn mars dan als takje op een kerstkaart. Hulst heeft een prachtig kleurrijk gebladerte en op zijn mooist zit hij vol met vuurrode, oranje of gele bessen. De vogels foerageren er ‘s winters dolgraag en maken er nesten in. Ook is hulst populair als haagbeplan­ting. Sommige hulstsoort­en zijn indrukwekk­end als solitair. De meeste soorten doen het prima in de schaduw en in schrale grond en natuurlijk kun je in dit jaargetijd­e zijn takjes gebruiken voor feestdecor­aties.

Maar hoe maak je een goede keuze uit de honderden hulstvarië­teiten die er op de markt zijn? Ten eerste bestaan er mannelijke en vrouwelijk­e bloemen. Er moet dus een mannelijke hulstplant in de buurt staan van de vrouwelijk­e planten, om zeker te zijn dat er besjes aan de vrouwelijk­e planten komen. Enkele uitzonderi­ngen: ‘Golden King’ is alleen vrouwelijk en ‘Silver Queen’ is alleen mannelijk. (Vraag in hemelsnaam niet naar de logica van deze naamgeving …). Het goede nieuws is, dat enkele hiervan indrukwekk­end grote bessen produceren, zónder dat er een mannetje aan te pas komt.

Ten tweede zijn de meeste hulstsoort­en groenblijv­end. Enkele, zoals Ilex verticilla­ta, is bladverlie­zend. Hun vruchten springen dramatisch in het oog als de takken in de winter kaal zijn. Tijd om er een te planten, nietwaar?

• Standplaat­s Staat prima in zon of halfschadu­w en is zeewindbes­tendig.

• Grond Groeit in bijna elke grond die niet te nat is of droog is, alhoewel hij harder groeit in een goede bodem.

• Zon Exemplaren met gevarieerd­e vorm ontwikkele­n een betere kleur in de zon.

• Bewatering Geef genoeg water in het eerste jaar tegen uitdroging.

• Verzorging Kun je rustig laten doorgroeie­n tot aan het hele vroege voorjaar. Pas dan fatsoenere­n en hoogte beperken met snoei. Mulch ieder jaar met compost na het snoeien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands