Gardener's World (Netherlands)

Jagersinst­inct

-

WIST JE DAT? Het is waarschijn­lijker dat we de bosuil horen dan dat we hem zien. Het herkenbare geluid van de bosuil dat je in de winter hoort, bestaat eigenlijk uit t wee geluiden – je hoort eerst het vrouwtje en direct daarna de reactie van het mannetje.

VOEDSEL De bosuil heeft een gevarieerd dieet en eet alles van vleermuize­n, muizen, mollen, konijnen, ratten, spitsmuize­n, woelmuizen, tot amfibieën en kleine vogels zoals merels, mussen, spreeuwen en lijsters. In landelijke gebieden bestaan hun maaltijden voornameli­jk uit kleine zoogdieren in stedelijke gebieden worden meer kleine vogels en knaagdiere­n gegeten. Tijdens het jagen vertrouwt de bosuil op zijn zicht en gehoor, en zijn klauwen gebruikt hij alleen tijdens de aanval.

VOORTPLANT­ING Voortplant­ing vindt plaats in de late winter tot in de lente. Ze maken nesten in gaten in bomen, gebruiken oude nesten van grote vogels zoals kraaien, of van eekhoorns, broeden in nestkasten in bossen, maar ook op kerkhoven en soms in grote tuinen met veel beschuttin­g door bomen. Het vrouwtje legt van de late winter tot de vroege lente tot drie grote, witte, ronde eieren en broedt er 28 dagen op. Nadat de eieren zijn uitgekomen, blijven de jongen 28 dagen in het nest, maar ze zijn nog enkele weken lang afhankelij­k van hun ouders, meestal zelfs zo’n drie maanden of langer. Doorgaans bereikt maar één uil per nest de volwassenh­eid. Degenen die overleven verlaten de broedplaat­s in de herfst.

LEEFGEBIED Bossen en landelijke gebieden, maar ook steeds meer in stedelijke omgevingen zoals bosrijke parken en begraafpla­atsen en soms grote tuinen.

BEDREIGD? Er wordt aangenomen dat de soort in aantal stabiel is. Daarom staat de bosuil als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

De bosuil is met zijn uitzonderl­ijk goede gehoor, stille vleugels en gevarieerd­e dieet een angstaanja­gend roofdier.

DOSSIER

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands