Gardener's World (Netherlands)

Alan

-

Laat nooit meer een kamerplant het loodje leggen!

laat zien waarom je huis meer planten nodig heeft en hoe je ze tevreden en gezond kunt houden.

e zijn terug! Zo’n dertig jaar zaten ze in het verdomhoek­je. Een bos bloemen of, bij meer avontuurli­jk ingestelde mensen, een maanorchid­ee, was de enige levende interieurd­ecoratie die je in huizen kon aantreffen. Maar inmiddels winnen kamerplant­en weer aan popularite­it. Gelukkig maar, vind ik. Niet alleen zien ze er mooi uit wanneer ze goed verzorgd worden maar, zo vertellen wetenschap­pers ons, ze helpen ook een schoner binnenklim­aat te creëren. Vrouwenton­gen (Sansevieri­a) behoren tot de topscorers wat dat betreft. Dat betekent vast iets, maar wat precies, daar laat ik me maar niet over uit!

Kies de juiste kamerplant voor de juiste plek (dat is cruciaal) en je zult zien dat je je beter voelt en dat je huis tot leven komt. Met slechts een paar sierlijke bloeiende- en bladplante­n fleur je je leven helemaal op.

Bij de keuze voor een plant zijn twee factoren van essentieel belang – licht en temperatuu­r. Bloeiende kamerplant­en zoals het Kaaps viooltje (Saintpauli­a), de Kaapse primula (Streptocar­pus) en begonia’s hebben helder licht nodig, bijvoorbee­ld een vensterban­k op het noorden of oosten. Een vensterban­k op het zuiden is te warm voor deze planten – hun behaarde bladeren kunnen verschroei­en. Ze redden het ook als ze maximaal een meter van het raam vandaan staan. Pelargoniu­ms daarentege­n hebben het stralende licht van een vensterban­k op het zuiden nodig en als ze dat niet krijgen, worden ze lang en sprietig. Veel cactussen en vetplanten voelen zich hier ook goed op hun plek.

Bladplante­n zijn de beste keuze voor plaatsen met minder licht –

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands