Gardener's World (Netherlands)

Boomtoppen snoeien

-

Als je wilt dat je bomen er tiptop uit zien en vitaal zijn, moet je zorgen dat ze een sterke, gezonde kroon hebben. Laat bij jonge bomen zijtakken op de hoofdstam (of meerdere stammen) zitten, want deze zullen bijdragen aan de groei. Maar wanneer bomen twee of drie jaar oud zijn, kunnen de onderste takken worden verwijderd nu ze nog zo dun zijn dat snoeiwonde­n snel genezen. Bij oudere bomen kun je dunne en dikke takken ver wijderen. Snoei in alle gevallen voor een meer natuurlijk effect terug tot op een grote tak of de hoofdstam. Dit wordt ook wel het ‘verhogen van de kroon’ genoemd en kan gedurende de hele levenscycl­us van een boom worden gedaan om dichte schaduw onder de boom te helpen vermindere­n.

‘Het ‘uitdunnen van de kroon’ is al even belangrijk voor het verbeteren van de vorm. Hierbij wordt een klein aantal grotere takken weggehaald uit de kroon, zodat er licht kan doordringe­n in het bladerdak. Het is ook een goed idee om regelmatig maximaal een kwart van de dunnere takken uit de groeiende kroon te verwijdere­n voor een betere luchtcircu­latie. Zo worden problemen met ongedierte en ziekten verminderd.

Controleer daarnaast de uiteinden van de hoofdtakke­n en de boomkruin op hoofdscheu­ten die elkaar in de weg zitten en snoei de zwakste weg. Zo voorkom je dat er smalle ‘spleten’ ontstaan tussen takken, die daardoor kunnen verzwakken.

Snoei bomen elke drie tot zes jaar op deze manier – jongere bomen vaker. Gebruik een snoeischaa­r voor dunne takken en twijg jes en snoeigeree­dschap met lange armen voor het uitdunnen van hogere gedeelten in een boom. Voor dikkere takken kun je beter een takkenscha­ar en een snoeizaag gebruiken. Snoei altijd terug tot een gezond oog of een sterke scheut of tak.

ANDERE BOMEN OM ZO TE SNOEIEN

 ??  ?? Gebruik een takkenscha­ar en geen snoeischaa­r om dikke takken te snoeien.
Gebruik een takkenscha­ar en geen snoeischaa­r om dikke takken te snoeien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands