Gardener's World (Netherlands)

Joe’s witte beplanting­splan

-

Mijn beplanting­splan is ontworpen voor een tuin van ongeveer 4 x 2,5 meter met aan het eind een hek of muur, en kan worden aangepast voor een groter of kleiner oppervlak. De sterjasmij­n (trachelosp­ermum) vormt een glanzende, groenblijv­ende ‘achter wand’, ter wijl de boerenjasm­ijn, hortensia en veronica de beplanting structuur geven, met mooie contrasten in grootte en vorm. Voor de rest van de beplanting heb ik gezocht naar een mix van vaste planten en eenjarigen die met een beetje zorg en aandacht lang mooi zullen blijven.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

‘Album’ x 9, H x B 160 cm x 45 cm ‘Annabelle’ x 1, H x B max. 2,5 m ‘Purity’ x 3, H x B 120 cm x 60 cm x 5, H x B 60 cm x 60 cm

‘Album’ x 17, H x B 25 cm x 30 cm jasminoide­s x 1, H x B 9 m x 3 m ‘Virginal’ x 1, H x B 3 m x 2,5 m

‘Honorine Jobert’ x 3, H x B 120 cm x 120 cm

x 3, H x B 90 cm x 60 cm x 1, H x B 100 cm x 80 cm

Kijk verder dan de beplanting

• Misschien meer dan in andere ruimten, is in een witte tuin de materiaalk­euze voor de aankleding van belang. De materialen mogen nooit botsen met de beplanting. Vermijd uitgesprok­en kleuren, zoals rode baksteen of tegels met een roze zweem en kies voor een neutrale kleur. Grijs plaveisel en grind, of steentjes met een eenvoudige, lichte haverkleur werken het best.

• Kies accessoire­s zoals meubels, blik vangers en objecten zorg vuldig. Gebleekt hout, neutrale kleuren en zelfs donkergroe­n zal goed bij de bloemen staan. Vermijd witte ver f in een wit te tuin en laat de planten het werk doen.

• Kies voor potten met een neutraal glazuur. Zelfs terracotta heeft waarschijn­lijk te veel kleur. Een leigrijze of metaalgrij­ze afwerking werkt goed. Witgeglazu­urde potten misschien ook, maar probeer ze met veel groen gebladerte te verbergen of te verzachten. • Scherm je witte tuin af als andere delen van je tuin niet wit zijn. Overweeg een ‘kamer’ te creëren met hagen of trellis, zodat de blik niet verder reikt. Als dat niet mogelijk is, gebruik dan geen witte planten in de andere delen van je tuin, omdat de impact van je witte tuin dan ver watert.

• Houd de totale balans in gedachten: het kan verkeerd gaan in een witte tuin als je er een plant of voorwerp in zet met, bijvoorbee­ld, felgekleur­de bladeren die niet in het kleurensch­ema passen. Wees dus genadeloos. Als een plant zich uitzaait of er een gekleurde bol opkomt op de verkeerde plaats, weet je wat je te doen staat!

 ??  ?? Gebruik neutrale tinten voor jepot, zoals lei- of metaalgrij­s.
Gebruik neutrale tinten voor jepot, zoals lei- of metaalgrij­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands