Gardener's World (Netherlands)

Herfstonkr­uid

60 Vraag & antwoord 66 De grote vraag

-

Je herkent dit plantje zeker wel? Anders gaat er vast wel een belletje rinkelen als je de naam hoort. Het is klee ruid ( Galiumapar­ine). Wanneer je een goede grond hebt, dan zullen er ongetwijfe­ld zaailingen van dit plantje in je tuin te vinden zijn. Ben je eindelijk af van de vervelende planten die je tuintje in de zomer hebben lastig gevallen, zoals de melkdistel, de wolfsmelk en de tuinkers, komt het overwoeker­ende klee ruid om de hoek kijken.

Het plantje kiemt in de herfst en vindt de lagere temperatuu­r juist erg jn. Sterker nog: hij kiemt niet als de temperatuu­r boven de vij ien graden komt. Hij vestigt zich zonder al teveel concurrent­ie van andere planten. Met een groeispurt in de lente is hij klaar om in de zomer je tuin over te nemen. Verder is het plantje behoorlijk vervelend om weg te halen.

Als je probeert om er een uit de grond te trekken, blijven de wortels meestal achter. Het klee ruid kan dan eenvoudig weer opnieuw groeien.

Klee ruid houdt van dezelfde soort grond als brandnetel­s. Beide planten hebben vervelende eigenschap­pen, maar het betekent ook dat je een lemige en vruchtbare grond in je tuin hebt. Het is dus niet alleen maar slecht nieuws wanneer je dit plantje tegenkomt tijdens een lekker dagje tuinieren. De zaailingen zijn nu nog jong en kwetsbaar. Pak dus vandaag nog je schoffel en haal ze uit je tuin. Hoe kan ik tomatenzie­kte voorkomen? Hoe bescherm ik mijn tuin tegen de winter?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands