Gardener's World (Netherlands)

Waarom heeft mijn iris in een bloempot nog nooit gebloeid?

-

mels een symbiose aangaan (ook wel een mycorrhiza genoemd).

Schimmels absorberen onder andere mineralen uit de bodem die ze vervolgens afstaan aan de bomen. In ruil daarvoor krijgen de schimmels suikers terug voor hun eigen voeding. Er zullen ook meer (roof)dieren een bezoekje brengen aan je tuin. Prikkelstr­uiken en brandnetel­s moet je in toom houden, maar probeer wel om er een aantal te laten staan voor de rupsen van vlinders. Daarnaast is het belangrijk om de beplanting zo te plannen, dat er geen ruimte overblijft voor onkruid. Onkruid houd je zoveel mogelijk tegen met veel schaduw of de grond jaarlijks te bedekken met bijvoorbee­ld een mulchlaag. Je kunt er ook voor kiezen om een sterke wintergroe­ne bodembedek­ker te laten groeien.

ADe blauwe lis heeft het liefst een goed doorlatend­e grond die niet teveel voedingsto­ffen bevat. Misschien heb je jouw plantje in te vruchtbare grond staan. Hierdoor maakt de plant meer bladeren in plaats van bloemen aan. Je kunt de lis in een bloempot laten groeien, maar het is verstandig­er om hem in de tuin te planten. De lis heeft een wortelstok: een ondergrond­se, meestal horizontaa­l lopende stengel. Het eind van de wortelstok buigt vaak omhoog en vormt zo een nieuwe plant.

Misschien is de bloempot te klein, maar het kan ook zijn dat je de plant te diep hebt gepoot. Hierdoor wordt het zonlicht door de rand van de pot tegengehou­den en krijg t de plant niet genoeg licht om te bloeien.

Als het plantje nog klein is, dan heeft de lis misschien wat meer tijd nodig om te groeien en te bloeien. Door in de zomer een potasrijke mest – bijvoorbee­ld voeding voor tomaten – te gebruiken, kun je de plant aansporen te gaan bloeien.

 ??  ?? Irissen hebben veel zonlicht nodig en de grondsoort moet matchen met de irisvarian­t.
Irissen hebben veel zonlicht nodig en de grondsoort moet matchen met de irisvarian­t.
 ??  ?? Kies planten die goed samen kunnen, zoals appels en bramen. Met een flinke laag mulch hoef je niet zo vaak te wieden of te bewateren.
Kies planten die goed samen kunnen, zoals appels en bramen. Met een flinke laag mulch hoef je niet zo vaak te wieden of te bewateren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands