Gardener's World (Netherlands)

PLANTEN KWEKEN Deel 3: Vaste planten

-

Het is nu de perfecte tijd voor wortelstek­ken. Met deze gemakkelij­ke en snelle vermeerder­ingsmethod­e kun je veel nieuwe vaste planten produceren. Volg gewoon de

handleidin­g van

r is niets geheimzinn­igs of ingewikkel­ds aan wortelstek­ken. Integendee­l, het is een van de simpelste manieren om planten te vermeerder­en en ook nog eens zeer productief. Als je een beginnende tuinier bent, heb je waarschijn­lijk geen moeite met stengelste­kken, maar het stekken van wortels lijkt tegennatuu­rlijk. “Wat? Een nieuwe plant opkweken uit een stukje wortel, hoe is dat mogelijk?” Maar het kan echt – en juist omdat het zo onwaarschi­jnlijk lijkt, geeft het nog meer voldoening dan de normale manier van stekken.

Het is gemakkelij­k omdat veel kruidachti­ge vaste planten, zoals oosterse klaprozen of herfstanem­onen, onuitroeib­aar zijn. Stukjes wortel groeien moeiteloos uit tot nieuwe planten, er komt geen technische hocus pocus aan te pas. Van één moederplan­t kun je heel veel stekken nemen. Het ideale moment daarvoor is tijdens de winterrust – nu dus.

Worteltrek­ken

Ik heb eerder geschreven over vermeerder­ing door stengelste­kken. Ik legde daarbij uit dat de aard van een plantencel kan wijzigen, dus dat een stengelcel in een wortelcel kan veranderen. Bij wortelstek­ken gebeurt het omgekeerde: wortelcell­en kunnen stengelcel­len worden en uiteindeli­jk stengels, bladeren en bloemen produceren. In enkele gevallen kunnen ze zelfs houtige planten voortbreng­en – waterloten, die aan de wortels van sommige bomen ontspruite­n, zijn daar een voorbeeld van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands