Gardener's World (Netherlands)

Carol Klein.

-

Als ik vanachter mijn bureau naar buiten kijk, zie ik een oude Elaeagnus ‘Quicksilve­r’ staan. Een paar meter verderop groeien jongere versies, die spontaan uit de wortels van de oude struik zijn opgekomen.

Heb je ooit geprobeerd om een oosterse klaproos of een herfstanem­oon te verwijdere­n? Dat is onmogelijk! In een hoek van ons ‘warme bloembed’, waar een forse, fiere rode klaproos uit de groep ‘Goliath’ huist, heb ik een nieuwe klaproos van dezelfde kleur geplant. Tenminste, dat dacht ik. Maar toen hij het jaar daarna ging bloeien, bleken de bloemen zachtroze te zijn. Ik probeerde hem te verhuizen, maar uit stukjes achtergebl­even wortel groeiden steeds weer nieuwe planten – en altijd even roze.

Er zijn twee manieren om wortelstek­ken van een kruidachti­ge plant als de oosterse klaproos te nemen. Je kunt de wortels blootlegge­n door de grond rond de plant weg te graven en dan wat wortels af te knippen. Of je trekt de hele kluit omhoog en snijd een paar van de beste wortels dicht bij de wortelhals af.

Er bestaan ook twee methoden om wortelstek­ken op te kweken: verticaal voor planten met dikke wortels, zoals toortsen of klaprozen, en horizontaa­l voor planten met dunnere wortels, zoals herfstanem­onen of vlambloeme­n. Van wortels die verticaal de grond in moeten, is het handig om de boven- en onderkant te markeren door ze bovenaan recht en onderaan schuin af te snijden. Ze groeien namelijk niet als je ze onderstebo­ven in de grond zet. De bovenkant is de kant die het dichtst bij de wor-

The masterplan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands