Gardener's World (Netherlands)

Deskundig beplanting­sadvies

-

Witte weelde

Camelia’s vormen tussen het vroege najaar en het late voorjaar een lichtpuntj­e in de tuin met hun elegante witte, roze of dieprode bloemen. Bovendien blijven hun glanzende bladeren het hele jaar mooi. Geef potgrond voor heideplant­en en ruim regenwater wanneer de bloemknopp­en zich vormen, ongeveer negen maanden voordat de bloemen opengaan. Zet de pot op een beschutte plek. Deze herfstbloe­iende Camelliasa­sanqua ‘Kenkyo’ staat prachtig in een lichte, geglazuurd­e pot met een mulch van dennenappe­ls.

Gebruik voor kleine struiken potten die een doorsnee van ten minste 45 cm hebben en ook 45 cm hoog zijn. Hoe groter, hoe beter, want in een grotere pot blijven de plantenwor­tels koeler en droogt de grond minder snel uit. De beste potten voor lange-termijnbep­lanting zijn van vorstbeste­ndige terracotta (al dan niet geglazuurd), composiets­teen, hars of polyester. De bodem dient ten minste één drainagega­t te hebben.

Potgrond Voor permanente beplanting kun je het beste leemhouden­de potgrond gebruiken, omdat deze lang luchtig blijft en goed draineert. Deze grond is wel vrij duur, dus meng hem voor grotere potten met universele potgrond. Vul de onderste helft van de pot met dit mengsel en vul af met leemhouden­de grond. Dit bootst de omstandigh­eden in een border na, waarbij vocht rond de wortels wordt vastgehoud­en en de plant genoeg voedingsto­ffen kan opnemen.

Struiken slaan sneller aan in een pot en gedijen beter wanneer je tijdens het planten nuttige schimmels toevoegt (verkrijgba­ar als mycorrhiza­schimmels). Deze schimmels hechten zich aan de plantenwor­tels en helpen de plant om water en voedingsst­offen op te nemen. Struiken in potten hebben ook voeding nodig. Geef een universele meststof tijdens het planten en daarna twee keer per groeiseizo­en. Je kunt ook elk jaar in het vroege voorjaar kunstmestk­orrels met gecontrole­erde afgifte toedienen. Een belangrijk­e, jaarlijkse klus is het vervangen van de bovenlaag. Schraap in de winter of het vroege voorjaar 5 cm van de potgrond af en vervang deze door verse potgrond.

Voor water zijn alle potplanten grotendeel­s afhankelij­k van de tuinier, zelfs als er stortbuien vallen. Geef bij normaal weer een plant in een grote pot eens per week vier tot vijf liter water. Als het heel warm en droog weer is, doe je dat twee keer per week. Voeg geen vochtvasth­oudende korrels toe aan permanent beplante potten, want die kunnen drassig worden en ‘s winters voor te veel nattigheid zorgen.

Na verloop van tijd heeft de struik alle voedingsst­offen in de potgrond verbruikt en verdrukken de groeiende wortels elkaar in de pot. Haal de struik dus om de vier of vijf jaar, tijdens het rustseizoe­n, uit de pot en borstel de potgrond voorzichti­g van de wortels af. Verwijder alle beschadigd­e wortels. Zet de struik terug in de pot met verse leemhouden­de potgrond. Druk de grond rond de wortels aan en geef ruim water.

Als je een plant definitief in een pot wilt zetten, volg dan de volgende vijf stappen voor een geslaagd resultaat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands