Gardener's World (Netherlands)

Tuinieren bij kanker

-

Onderzoek naar de preventie van kanker is alom ver tegenwoord­igd, maar wat als je het al hebt? Kankerpati­ënten – en mensen die herstellen van kanker – kampen vaak met veel klachten. Onder andere vermoeidhe­id, depressie en spierverli­es tijdens en na behandelin­g maken het heel moeilijk om de draad weer op te pakken na wat toch al een slopende periode is. Binnen de zorg wordt al jaren geworsteld met dit probleem en een eenzijdige oplossing lijkt er niet te zijn. Binnen deze context is men bij de Wageningen Universite­it ( WUR) een onderzoek gestar t om kankerpati­ënten te ondersteun­en bij herstel of tijdens z ware trajecten als chemothera­pie en bestraling.

Dit initiatief komt van hoogleraar Ellen Kampman, die al der tig jaar aan kankeronde­rzoek doet. Ze wilde nu echt iets veranderen in de zorg. Ellen is daarom trekker van het project met de passende titel ‘Healing Gardens’. De inspiratie voor dit project komt uit eigen er varing: zelf heeft ze een moestuin op een volkstuinc­omplex waar ze na haar drukke baan in werkt. Ze voelt hier al jaren de heilzame werking die tuinieren heef t. Hoe druk haar dag ook was, na een tijdje tuinieren en het zien zakken van de zon stapt ze weer fluitend op de fiets naar huis. En met al die gezonde oogst wordt heerlijk gekookt en dus ook nog gezond gegeten. Spelend met het idee dit te onderbouwe­n met gedegen wetenschap­pelijk onderzoek, zet te ze een samenwerki­ngsverband op dat resulteerd­e in een inspireren­de pilot: in Almere werd in april 2017 de eerste ‘Healing Garden’ geopend. Op het terrein van ’t Parkhuijs, een inloopcent­rum voor (ex-)kankerpati­ënten in Almere, ging een groepje mensen tot oktober van dat jaar tijdens en na hun zware behandelin­g tegen kanker, onder begeleidin­g van t wee profession­als aan het werk met moestuinba­kken. De studie richt te zich op de ef fecten van tuinieren op iemands leefstijl en welbevinde­n, waarbij facto - ren zoals beweging, groenteen fruitinnam­e, en vitamine D-opname een belangrijk­e rol speelden. Misschien nog wel meer inspireren­d aan dit project is de steun die lot genoten aan elkaar hadden. Door juist niet te veel aan te dringen op onderling contact vonden mensen elkaar des te meer. Door praktisch samen te werken in de tuin, te bespreken wat te doen met al die oogst en samen te koken, werd een band geschept die als basis diende voor de meer hef tige gesprekken over een gedeelde ziekte - er varing.

Door middel van focusgroep­en werd bijgehoude­n of ook de gemoedstoe­stand van de tuiniers erop vooruitgin­g. Professor Kampman is blij, maar zeker niet verrast dat het team kon stellen dat dit zo lijkt te zijn. “Er zijn t alloze programma’s bij ziekenhuiz­en waarbij kankerpati­ënten worden gestimulee­rd om meer te bewegen en gezond te eten. Het probleem is dat het ziekenhuis de allerlaat ste omgeving is waar mensen op dat moment willen zijn. Het is te veel gekoppeld aan ziekte en stress en kan daardoor niet voor iedereen ook een plek van herstel zijn.” Ook de steriele omgeving van een sportschoo­l past niet iedereen. Dat iemand niet ineens stampende muziek en allerhande fitnessapp­aratuur op prijs kan stellen na een periode van ziekte – ondanks de noodzaak van meer beweging – zullen de lezers van dit blad bijvoorbee­ld goed begrijpen.

“Wij kunnen hier helpen”, zeg t Ellen Kampman. “Buiten zijn, iets planten en hoopvol zijn voor het resultaat is zoiet s wezenlijks, daar kan eigenlijk niets tegenop. Juist wanneer het vreselijk tegenzit, is het ont zet tend knap en belangrijk om vooruit te kunnen plannen.”

In Nederland wordt serieus gekeken naar de mogelijke rol van

tuinieren bij zorgverlen­ing.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands