Gardener's World (Netherlands)

Rode biet oogsten

-

Wanneer de kleur door vallend blad uit onze boom verdwijnt, heeft de aarde nog zijn rijke tinten in petto. Zodra de rode biet uit de grond komt, is hij nog donkerbrui­n. Hij verandert in donkerrood zodra je hem wast. Dit transforma­tieproces van een modderige plant tot een smakelijk ingrediënt is allemaal onderdeel van het teel-, kook- en eetgenot!

Ik teel jaarlijks voor twee oogsten rode biet, eenmaal in het voorjaar voor zomerconsu­mptie en eenmaal in juli. Die laatste teelt blijft de hele winter in de grond. Ik doe de zaadjes direct in de plantgaatj­es en plant ze verder uit wanneer de plantjes zo’n 7,5 cm zijn en een goed wortelsyst­eem hebben. De herfstteel­t groeit erg snel in de warme late zomergrond en is oogstrijp in oktober. Als sommige wortels eruit zien als houtachtig­e onooglijke hompen en niet geschikt zijn om te koken, kun je er nog sap van maken. Ze verdragen tot 10 graden vorst en bevatten verse bladscheut­en in het vroege voorjaar. Dit jonge blad is ideaal voor door de salade, in een jaargetijd­e waarin er verder weinig vers uit de tuin komt.

 ??  ??
 ??  ?? Rode biet is winterhard, dus het kan de hele winter door worden geoogst voordat het inzaaien weer begint in het vroege voorjaar.
Rode biet is winterhard, dus het kan de hele winter door worden geoogst voordat het inzaaien weer begint in het vroege voorjaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands