Gardener's World (Netherlands)

Proosten op afstand

-

Deze maand trekken we steeds meer naar binnen. Niet alleen omdat dit nu eenmaal van ons verwacht wordt, ook omdat de tuinklusse­n steeds minder worden en de temperatur­en dalen. In plaats van op de redactie te werken aan dit magazine, doen we dit weer vanuit huis. Zo ben ik, terwijl ik dit schrijf, omgeven door pompoenen die ik nog even laat afrijpen bij het raam, en ziet mijn hond – innig tevreden dat ik thuis ben – mijn voeten als haar nieuwe slaapplaat­s. Ondanks dat ik niet goed ben in op afstand werken, ben ik dankbaar – voor het feit dat mijn redactie uitblinkt in op afstand werken en de moed erin houden, en voor het feit dat mijn passie tuinieren is. Ik kan altijd ontsnappen naar buiten wanneer de muren op mij a omen, en het winterseiz­oen in gedachten overslaan door alvast klusjes te doen die straks een prachtig e ect zullen hebben.

Onlangs werd ik geconfront­eerd met een stel wiens passie ook altijd tuinieren is geweest. Door omstandigh­eden waren zij er niet langer toe in staat. Dat ze juist nu – terwijl ze het zo nodig hadden – niet de tuin in konden, stond voor mij gelijk aan een nachtmerri­e. Ik hoefde dus ook geen twee keer na te denken toen Omroep Max mij vroeg ze te helpen. Samen met een groepje fantastisc­he mensen gingen we aan de slag met een rolstoelto­egankelijk pad en het snoeien van de vele overwoeker­de struiken en bomen. Het was hartverwar­mend om te merken hoezeer mensen te hulp schoten. Bio-Kultura leverde gratis een enorme hoeveelhei­d mooie tuingrond, de Bijenstich­ting stuurde een groot pakket bloembolle­n op, en overal waar ik vermeldde wat we aan het doen waren, werd er meegedacht en geholpen.

Na dagen beulen onthulde ik de verrassing. Doorweekt van de regen (en ook een paar traantjes) proostten we op nog vele jaren in de tuin. Ik zou dit het liefst ook met jullie willen doen. Met mijn hond op mijn voeten, een pompoen aan de kant schuivend, hef ik het glas: op nog vele jaren gepassione­erd tuinieren, waarbij wij jullie hopelijk veel inspiratie mogen bieden.

Over inspiratie gesproken: deze dagen zijn bij uitstek geschikt voor lezen. Enkele tuinboeken-klassieker­s mogen daarbij niet ontbreken. Lees er alles over op pagina 12. Wat betre cadeaus kopen ben je bij ons ook aan het juiste adres. Op pagina 10 testen we de beste tuinproduc­ten voor je. En gelukkig is er voor de dagen dat je wel naar buiten wil, genoeg te doen, zoals het planten van rozen. Dit seizoen is daarvoor perfect. Vandaar dat we, naast deze uitgave, een rozenspeci­al hebben gemaakt, waar we erg trots op zijn. Hierbij hebben we de hulp ingeroepen van De Bierkreek, een volledig biologisch­e rozenkweke­r, zodat we de perfecte tips geven om rozen op een duurzame manier, prachtig te laten bloeien. Deze fantastisc­he kweker (pagina 9) gee je ook nog korting op je bestelling!

Ik hoop dat je geniet van dit mooie winternumm­er. Hele jne feestdagen toegewenst, wellicht op afstand, maar daarom niet minder gemeend.

Ik kan altijd ontsnappen naar buiten wanneer de muren op mij afkomen.

 ??  ??
 ??  ?? awieggers@fnl.nl
awieggers@fnl.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands