Gardener's World (Netherlands)

Kardinaals­muts

Bekijk deze kleurrijke en veelzijdig­e maar vaak ondergewaa­rdeerde struik eens met een nieuwe blik.

-

Euonymus, ofwel kardinaals­muts, is een van die struiken die in de tuin van onschatbar­e waarde zijn. Maar op de een of andere manier hoor je eigenlijk nooit iemand erg enthousias­t hierover zijn. Misschien zou dat wel moeten, want ze zijn beresterk, gevarieerd en op meerdere manieren erg aantrekkel­ijk.

De kardinaals­muts is grofweg in twee groepen op te delen. De groenblijv­ende variant, voornameli­jk Euonymus fortunei en E. Japonicus, is gewoon onmisbaar. Deze soort zie je dan ook vaak in tuinen. Ze groeien netjes en zijn ook te krijgen als bodembedek­king, struikacht­ige of klimmende vormen. In een kleine tuin mogen ze niet ontbreken met hun bonte blad en roze wintertint­en.

Bladverlie­zende soorten, met name E. alatus en E. europaeus, zijn behoorlijk anders. Ze worden uiteindeli­jk een stuk groter en hun aantrekkin­gskracht zit hem in het blad. In dit geval zijn hun herfstblad­eren bijzonder: krachtig van kleur en helder. Er is zelfs een dwergvorm, E. alatus ‘Compactus’, die het goed doet als een lage heg.

En dan zijn er nog de vruchten. Groenblijv­ende soorten maken niet zo snel bessen aan, maar de bleke, paarsachti­ge of rode vruchten van de bladverlie­zende soorten rijpen wanneer het blad valt. Ze blijven vervolgens aan de plant zitten. Wanneer ze open gaan, onthullen ze hun oranje zaden, waar de vogels zich wekenlang mee kunnen voeden. ● Tevreden in elke redelijke grond, in de zon of halfschadu­w. Groenblijv­ende soorten kunnen ook tegen volledige schaduw.

● Alle soorten zijn volledig winterhard. Bladverlie­zende soorten kunnen ook tegen uitzonderl­ijk strenge vorst.

● Groenblijv­ers moet je soms in vorm knippen, maar regelmatig snoeien is niet nodig.

● Je kunt bladverlie­zende soorten het beste natuurlijk groot laten worden, hoewel je E. alatus ‘Compactus’ in het voorjaar terug kunt snoeien tot een lage heg.

● Mulch in het najaar met organisch materiaal, maar regelmatig voeden hoeft over het algemeen niet.

 ??  ?? E. fortunei ‘Emerald ’n’ Gold’
Goudgerand, diepgroen blad wordt roomkleuri­g, met roze tinten in de winter. Klimt als je hem leidt. HxB 60 x 90 cm
E. fortunei ‘Emerald ’n’ Gold’ Goudgerand, diepgroen blad wordt roomkleuri­g, met roze tinten in de winter. Klimt als je hem leidt. HxB 60 x 90 cm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands