Gardener's World (Netherlands)

Juiste timing

Als je houtige planten snoeit als ze in rust zijn – oktober tot maart – stimuleer je sterke, nieuwe groei. Het is de beste tijd voor:

-

● jonge planten, om een takkengest­el te creëren

● zomerbloei­ende heesters

● overwoeker­de struiken en klimplante­n

● Anna Paulownabo­om en trompetboo­m, voor extra groot blad

Verwijder bij winter en voorjaarsb­loeiende planten na de bloei de oudste takken. Met zomersnoei beperk je de grootte en groeikrach­t. Je bevordert er ook de bloei mee, vooral bij fruitbomen en struiken en wisteria.

DOOD, BESCHADIGD OF ZIEK

Blijf het hele jaar alert op gebroken of dode takken. Losgelaten schors, zwarte stengels en een gebrek aan zichtbare knoppen zijn andere tekenen dat het niet goed gaat met de plant. Als je beschadigd­e, dode of zieke takken weghaalt, snoei dan terug tot in sterk, gezond hout, net boven een krachtige knop.

BLOEDEN

De groei van wijnranken, berken en esdoorns begint vroeg en als je ze in de winter snoeit, kunnen ze sap gaan bloeden, waardoor ze verzwakken. Snoei ze daarom in de late herfst.

PAARSE KORSTZWAM

Wonden van de wintersnoe­i genezen pas als de groei weer begint in het voorjaar. Bij kersen en pruimen en dergelijke kan de paarse korstzwam via ongenezen wonden binnendrin­gen. Snoei ze dus in de zomer, wanneer wonden snel genezen.

BLOEMEN EN VRUCHTEN

Om te weten wanneer je je heesters, bomen en klimplante­n moet snoeien, moet je weten wanneer ze bloeien:

● Snoei winter en voorjaarsb­loeiende planten die tussen oktober en begin juni bloeien na de bloei.

● Snoei zomerbloei­ende planten die van eind juni tot september bloeien eind maart, als de groei op gang komt, stevig terug.

VERMIJD VORSTSCHAD­E

Snoeien leidt tot zachte uitlopers die gevoelig zijn voor vorst. Snoei groenblijv­ende planten en planten die niet helemaal winterhard pas na de laatste vorst. Zachte groei na de snoei, zoals op de Cotinus op de foto, is minder sterk dan oudere uitlopers.

 ??  ?? Verwijder laat in het
voorjaar uitlopers met vorstschad­e aan
de blaadjes.
Verwijder laat in het voorjaar uitlopers met vorstschad­e aan de blaadjes.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands