Gardener's World (Netherlands)

Moet ik ’s winters de wijnstokke­n in de kas snoeien?

-

A Als

de wijnstokke­n een aantal jaren oud zijn, moeten ze nu vóór het eind van december een jaarlijkse snoeibeurt krijgen. Wijnstokke­n gaan meestal bloeden bij de snoeiplekk­en wanneer ze later worden gesnoeid. Hierdoor verliest de plant zijn kracht en kunnen de twijgen afsterven. Dit kan er zelfs toe leiden dat je gehele druif verloren gaat.

Snoei alle snijtakken terug tot een of twee gezonde dikke knoppen van de hoofdtak (het gestel). Als jouw wijnstokke­n hard groeien, of als je wil dat ze een groot oppervlak gaan bedekken, bind dan de takken aan in verschille­nde of dubbele snoeren. Laat hiervoor elke wijnstok twee krachtige verticale scheuten vormen vanaf de basis. Verwijder alle zwakke, verwilderd­e of overtollig­e scheuten. Leid de twee sterke scheuten over de laagste draden van het raamwerk tegen de muur.

Vervolgens selecteer je de beste verticale zijtakken en laat je ze meerdere loodrechte stokken vormen voor je toekomstig­e raamwerk. Elke stok moet dan net zo worden gesnoeid als de hoofdstokk­en die je zojuist gesnoeid hebt.

 ??  ?? Snoei zijtakken terug tot een gezonde knop.
Snoei zijtakken terug tot een gezonde knop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands