Gardener's World (Netherlands)

Mijn tuin ligt op het noorden. Wat kan ik het beste doen?

-

A Jekunt je tuin opfleuren met kleurige tuinmeubel­en en potten. Daarna kun je een tropische sfeer creëren met grootbladi­ge planten die tevreden zijn met weinig zon. Voor de hoogte kun je Mahonia oiwakensis lomariifol­ia planten. Die heeft gele bloemen halverwege het najaar en koperrooda­chtige bladeren in het voorjaar.

Ook boomvarens ( Dicksonia antartica) en Musa basjoo, een relatief winterhard­e bananenpla­nt, zijn goede keuzes. Zet er grote varens onder, zoals Athyrium otophorum okanum, met felgele bladeren en paarse bladstelen, Adiantium aleuticum ‘Miss Sharples’ met appelgroen blad en de opvallende pluimbalva­ren Dryopteris wallichian­a. Zet er groenblijv­ende bodembedek­kers bij zoals Begonia grandis evansiana en Hosta sieboldian­a elegens, die reusachtig­e grijsblauw­e bladeren heeft.

Je kunt ook zorgen voor meer licht in de tuin met het uitdunnen van bomen, heggen en struiken. Nog meer licht krijg je door omheininge­n en muren in witte of lichte tinten te schilderen en lichtgekle­urde tegels, kiezels of mulch op de grond te gebruiken. Zet de mooiste planten op een hogere plek in hoge potten, bakken, raambakken of hangmanden zodat ze meer licht krijgen. Om ook in de winter een interessan­te tuin te hebben, kun je de redelijk winterhard­e exoot Cordyline australis planten. Maar ook vormgesnoe­ide laurierbom­en en de parmantige Ierse taxus zullen mooi staan.

Door de zachte winters in Nederland en België heb je eigenlijk veel keuze in forse bladplante­n.

 ??  ?? Dryopteris wallichian­a
wordt 1 m hoog en heeft donkere harige hoofdnerve­n
en citroengel­e bladeren.
Dryopteris wallichian­a wordt 1 m hoog en heeft donkere harige hoofdnerve­n en citroengel­e bladeren.
 ??  ?? Het blad van de laurierboo­m kun je leiden en in veel vormen snoeien.
Het blad van de laurierboo­m kun je leiden en in veel vormen snoeien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands