Gardener's World (Netherlands)

Vers uit de tuin

Spruiten

-

Spruiten zijn, in goed Nederlands, een acquired taste. Niet iedereen is er dol op, maar deze zeer voedzame groente is erg veelzijdig.

Voedingswa­arde

Spruiten zitten boordevol foliumzuur, vitamine B2, A en K, en mineralen. Ook zitten er stoffen in die de kans op (darm)kanker mogelijk verlagen. In tachtig gram spruiten zitten vier keer zo veel vitaminen als in een sinaasappe­l.

Kweken

Zaai spruiten in modules in februari of vanaf maart direct onder een cloche. Eind lente of begin zomer plant je ze uit in vochtige, goed drainerend­e grond en op een zonnige, beschutte plek. Spit een paar maanden van tevoren flink wat goed verteerde compost door de grond. Verse mest kan leiden tot een misvormde groei. Verwijder zieke of vergeelde bladeren zodra ze zichtbaar worden. Hoge variëteite­n moeten goed ondersteun­d worden en de wat lagere ook als ze op een onbeschutt­e plek staan.

Oogsten

Je kunt van eind zomer tot eind winter spruiten plukken. Ze zijn plukrijp als ze de vorm hebben van een walnoot, volledig gesloten zijn en zo’n 2 à 3 cm in doorsnee zijn. Begin onder aan de stam en werk naar boven. Knip of breek ze eraf in een neerwaarts­e beweging. Verwijder rotte spruiten en eventuele overtollig­e bladeren.

Bewaren

Spruiten zijn na de pluk maximaal drie dagen houdbaar in de koelkast. Bij invriezen blancheer je ze eerst drie minuten. Laat ze dan afkoelen en uitlekken voor je ze in een zakje doet.

Onze keuzes

‘Braveheart’, ‘Revenge’, ‘Romulus’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands