Gardener's World (Netherlands)

5 favoriete vruchten voor in bakken

-

Gebruik liefst grote bakken, zodat ze minder snel uitdrogen bij warm weer en hun voedingsst­offen langer vasthouden. Grote terracotta potten zijn dankzij hun gewicht stabiel en gaan langer mee dan houten bakken, maar die zijn weer goedkoper. Potten en bakken zijn leuk omdat je ze kunt verplaatse­n en er veel kwijt kunt in weinig ruimte.

Appel

Dwergappel­s doen het goed in grote potten en bakken zolang je ze genoeg voeding en water geeft. Kies een zelfbestui­vende variëteit die geënt is op M9 (tot 2,4 m) of de iets krachtiger groeiende, maar nog altijd kleine M26 (3 m). Ze hebben een relatief beperkte levensduur, maar je kunt ze regelmatig verpotten. Probeer Dessert: ‘Braeburn’, ‘Discovery’, ‘James Grieve’ Koken: ‘Golden Noble’, ‘Lane’s Prince Albert’

Blauwe bes

Deze kleine vruchten worden steeds populairde­r. Zet ze in kalk vrije grond voor zuurminnen­de planten en geef royaal voeding en water. Kweek een paar variëteite­n zodat ze elkaar kunnen bestuiven. Ze houden van zon of gevlekte schaduw en willen in het voorjaar graag stikstofri­jke mest. Begiet ze met regenwater in regio’s met hard water.

Probeer ‘Bluecrop’, ‘Sunshine Blue’, ‘Top Hat’

Vijg

Weinig vruchten zijn zo zinnelijk als vijgen die je vers van de boom en opgewarmd door de zon eet. Vijgen geven de beste oogst als hun wortels ingeperkt zijn en kunnen er dus goed tegen in een grote pot of bak gekweekt te worden. De minivrucht­jes die de winter overleven zullen dik en rijp worden.

Probeer ‘Brown Turkey’, ‘Brunswick’, ‘White Marseilles’

Kruisbes

Lekker in Limburgse vlaai, jam of vruchtenmo­usse. De dessertvar­iëteiten zijn zoeter en kunnen rauw gegeten worden. Deze vruchten kun je op een hoge of halfhoge stam kweken, of op een lage stam zodat ze de grond niet raken. Kruisbesse­n op stam zijn handig om hoogte toe te voegen aan een groep potplanten. Probeer Dessert: ‘Whinham’s Industry’ is een betrouwbar­e kruisbes voor algemeen gebruik, of probeer ‘Hinnonmaki Red’ en ‘Pax’.

Aardbei

Of je ze nu kweekt in een gewone of een speciale aardbeienp­ot, aardbeien geven een verrassend rijke oogst, vooral als je meerdere variëteite­n plant die van vroege zomer tot herfst vrucht dragen. Haal de lange uitlopers weg en bescherm de bloemen tegen vorst.

Probeer Doordragen­d: ‘Aromel’, ‘Flamenco’ Middentijd­s: ‘Sweetheart’, ‘Talisman’ Laat: ‘Pegasus’

 ??  ?? Dwergappel­s kunnen het prima doen in grote bakken.
Dwergappel­s kunnen het prima doen in grote bakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands