Gardener's World (Netherlands)

5 favoriete vruchten voor grotere tuinen

-

Als je ruimte in overvloed hebt, kun je forse bomen planten waar nog generaties plezier van zullen hebben. Maar ook als je maar één grote Bramley-appel of Comice-peer in een border zet, heb je een prachtige tuinboom met aantrekkel­ijke bloesem en zeer smakelijke vruchten.

Appel

Heb je ruimte voor een boomgaard, dan kun appelbomen op een krachtiger onderstam kiezen voor grotere bomen en rijkere oogsten. Onderstamm­en zoals M25 produceren stevige, zelfstandi­ge bomen tot 4,5 m. Probeer Alles! Mijn favorieten: ‘Ashmead’s Kernel’ en ‘Egremont Russet’ (dessert), ‘Bramley’s Seedling’ (geeft vaak om het andere jaar een rijke oogst) en ‘Howgate Wonder’ (koken)

Kers

Geweldig om in je tuin te hebben, zolang de vogels je niet voor zijn en alle kersen opeten. Morellen kunnen goed in waaiervorm tegen een muur op het noorden worden geleid. Kersenbome­n geënt op Gisela 5 blijven klein (3 m), onderstam Colt levert een middelhoge boom op (5 m) en F12/1 geeft de grootste groeikrach­t (6 m). Probeer Koken: ‘Morello’ (tegen een muur) Dessert: ‘Stella’ of ‘Sweetheart’, die een goede late oogst geeft

Bessen

Zwarte bessen en rode of witte aalbessen passen in tuinen van elke grootte en zijn heel geschikt voor een keuken- of moestuin. Rode en witte aalbessen groeien vaak minder hard en moet je selectieve­r snoeien dan zwarte bessen. Daarvan snoei je alleen in de winter een deel van het oudere hout om ze productief te houden. Probeer Zwarte bes: ‘Ben Connan’, ‘Ben Hope’, ‘Ben Lomond’ Rode aalbes: ‘Jonkheer van Tets’, ‘Red Lake’ Witte aalbes: ‘Blanka’, ‘White

Versailles’

Peer

Of je hem in waaiervorm langs een muur van een huis leidt of vrijstaand in een border of boomgaard zet, een op Quince A geënte peer zal een stevige boom worden (2,5 m in waaiervorm of 4 m vrijstaand) met een royale oogst. Geef hem de ruimte, zodat hij na het planten een goed takkengest­el kan vormen.

Probeer ‘Doyenne du Comice’ groot, dik en sappig

Pruim

Net als reine-claudes en damastprui­men (heerlijk als jam) zijn pruimen een ware traktatie als ze aan het eind van de zomer rijpen. Eet ze vers van de boom! Op een St. Julian A-onderstam (max. 5 m) kun je ze in waaiervorm langs een grote muur leiden. Op een Pixy-onderstam worden ze iets kleiner (max. 3 m).

Probeer Damastprui­m: ‘Merryweath­er’ Pruim: ‘Victoria’ (dessert), ‘Czar’ (koken) Reineclaud­e: ‘Oullins Golden Gage’, ‘Old Green Gage’ (dessert)

 ??  ?? Afhankelij­k van de onderstam worden kersenbome­n tussen 3-6 m hoog.
Afhankelij­k van de onderstam worden kersenbome­n tussen 3-6 m hoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands