Gardener's World (Netherlands)

De juiste technieken

-

Snoeien op de juiste plek helpt de plant goed te herstellen van de snee. Sterke heesters, klimplante­n en bomen kunnen vaak beter tegen een stootje. Als je daarbij op de verkeerde plek snoeit, kun je het meestal nog eens proberen en takken net boven nieuwe uitlopers snoeien.

POSITIE KNOPPEN

Als knoppen apart en op afwisselen­de hoogte aan de stengel zitten, snij je 2-3 mm boven een knop (of blad), met de schaar in dezelfde hoek als de knoppunten. Als knoppen paarsgewij­s aan een stengel zitten, snij dan horizontaa­l boven de knoppen of schuin ertussen zodat er één overblijft.

POSITIE STENGEL

De afstand tussen knoppen is niet op de hele stengel hetzelfde. Door snelle groei in het voorjaar staan knoppen verder uit elkaar. Bij tragere groei staan knoppen dichter opeen. Hoe lager je stengels tijdens de rustperiod­e snoeit, hoe sterker de resulteren­de uitlopers in het voorjaar.

TAKKEN IN HET HART

Wil je je planten een goede vorm geven, verwijder dan de takken die naar het hart groeien. Maak een open bokaalvorm zodat lucht door de plant kan circuleren en ongedierte en ziekte minder kans krijgen. Stimuleer naar buiten groeiende knoppen door er net boven te snoeien.

STOMPEN

Dit zijn korte, dode stukken van een tak die zijn afgestorve­n na het snoeien. Deze ‘kapstokjes’ zien er lelijk uit en kunnen vatbaar zijn voor ziekte. Als je niet boven een knop snoeit, kan de tak verder afsterven (zie boven). Snoei bij oudere bomen eerder gemaakte stompen terug tot de stam.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands