Gardener's World (Netherlands)

Het beste gereedscha­p

-

De belangrijk­ste snoeigeree­dschappen zijn een snoei en takkenscha­ar en een snoeizaag. Gebruik een snoeischaa­r voor takken tot 15 mm dik en een takkenscha­ar (waarmee je meer kracht kunt zetten) voor takken tot 25 mm dik. Modellen met een ratel maken het snoeien makkelijke­r. Takken die meer dan 25 mm dik zijn, kun je schoon en scherp snoeien met een snoeizaag. Goed gereedscha­p gaat jaren mee als je het goed verzorgt.

SCHERP GEREEDSCHA­P

Snijbladen kunnen al snel hun scherpte verliezen, vooral als je in de winter veel hout snoeit. Met botte snijbladen gaat het snoeien veel moeilijker en maak je geen precieze, scherpe sneden waarvan de plant snel kan genezen. Slijp de snijbladen van je gereedscha­p dus regelmatig weer scherp met een metaalvijl. Zo word jij een betere snoeier en gaat je gereedscha­p langer mee.

SCHOON GEREEDSCHA­P

Kleverig sap kan zich op snoeigeree­dschap ophopen. Het aangetrokk­en vuil maakt de snijbladen botter en komt in het mechanisme terecht. Maak dus regelmatig schoon – week de snijbladen in terpentine, verwijder het losgeweekt­e vuil met een schuurspon­sje en vet de bladen in met olie.

 ??  ?? Gebruik een snoeizaag om dikke takken nauw
keurig af te zagen.
Gebruik een snoeizaag om dikke takken nauw keurig af te zagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands