Gardener's World (Netherlands)

Creëer een wintershow in potten

-

Op Longmeadow gebruiken we grote terracot ta potten als belangrijk­e blik vangers, dus denken we goed na over hun beplanting. Alleen al in de Jewel Garden staan acht van zulke potten en andere staan verspreid over de rest van de tuin.

Ze hebben allemaal een onderbepla­nting van bollen, maar die het duurt nog tot het voorjaar voor die zich boven de grond laten zien. En omdat in de borders ‘s winters niet veel te zien is, wil ik ook graag een bovengrond­se winterbepl­anting. Ik gebruik als hoofdplant meestal een groenblijv­er. Een varen is ideaal voor deze rol. Nier varens ( Dryopteris), zachte nier varens ( Polystichu­m) en wijfjesvar­ens ( Athyrium) zijn allemaal heel geschikt en hebben verschille­nde variëteite­n waaruit je kunt kiezen. Ze groeien allemaal in de schaduw en zijn niet kieskeurig wat de grond betreft (hoewel de wijfjesvar­en van wat vochtiger grond houdt). Deze varen kun je dan onderbepla­nten met hangende klimop, zoals ‘Anita’ of ‘Goldfinch’, en cyclamen om een weelderige compositie te creëren.

En maakt de winter plaats voor het voorjaar, dan banen de uitlopers van de bollen zich een weg door de klimop en wordt de varen omringd door bloemen. Wanneer de tulpen zijn uitgebloei­d, haal ik alle planten uit de pot, plant ik de varens, klimop en cyclamen in een border, sla ik de bollen op, ver vang ik de potgrond en gebruik ik de pot voor zomerplant­en.

 ??  ?? Dryopteris af
finis ‘Cristata’, roze cyclamen en Engelse klimop ‘Mein Herz’ verfraaien de wintertuin.
Dryopteris af finis ‘Cristata’, roze cyclamen en Engelse klimop ‘Mein Herz’ verfraaien de wintertuin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands