Gardener's World (Netherlands)

Maak feestelijk­e decoraties

Maak winterse creaties met zelfgepluk­te bladeren, bessen en winterbloe­men.

-

Geef vrienden en familie een warm welkom tijdens de feestdagen met verse en droge ingrediënt­en uit je tuin, die je kunt combineren met bloemen van de bloemist. We hebben voor deze creatie een paar bijzondere ingrediënt­en in warme aardetinte­n gekozen. De geur van dennen en eucalyptus, gemengd met het aroma van een houtvuur, staat voor ons symbool voor deze tijd van het jaar.

Door zelf kerstkrans­en te maken geef je de feestdagen een persoonlij­k tintje. Gebruik bijzondere en aantrekkel­ijke ingrediënt­en, zoals zaadhoofde­n, dennenappe­ls en bemoste takjes. Deze twee voorbeelde­n zijn makkelijk te maken. Kies de stijl die bij je past: wild en natuurlijk of weelderig en decadent. Beide bieden een warm welkom aan gasten en benadrukke­n de schoonheid van de winter en de kringloop van het leven.

1 Knoop het uiteinde van het bloemendra­ad vast aan het metalen frame. Neem een handje mos en leg dat op het frame naast de plek waar je het draad hebt vastgemaak­t. Houd het mos met je ene hand vast en wind met je andere hand het bloemendra­ad een paar keer om het mos en het frame, totdat het mos stevig vast zit. Herhaal dit totdat het hele frame met mos bedekt is. Het mos fungeert als een spons die de bladeren fris houdt.

2 Kies de bladeren en snijd elke tak in kortere stukken. Neem drie of vier verschille­nde soorten blad en bessen en maak daar een boeketje van dat ongeveer zo breed als je hand is. Leg het boeketje plat op het mos, naast de plek waar je draad het laatst hebt vastgemaak­t. Houd met je ene hand het bosje bladeren en bessen vast, en wind met je andere hand het bloemendra­ad rond het bemoste frame en de onderkant van de steeltjes van het boeketje, totdat dat goed vast zit.

3 Voeg op deze manier steeds meer bladeren en bessen toe. Leg ze allemaal in dezelfde richting rond de krans, maar richt ze afwisselen­d iets meer naar het midden en iets meer naar buiten.

4 Wanneer je het beginpunt nadert, is er minder ruimte om het groen op het mos vast te maken. Til daarom de eerste boeketjes omhoog en steek de steeltjes van de laatste twee daaronder, zodat je geen overgang ziet. Dit punt is ook de ideale plek om een grote strik te bevestigen. Fluweel geeft een weelderige en sjieke uitstralin­g aan je kerstkrans. Houd het loof fris door het mos dagelijks met water te bestuiven.

Op een feestelijk gedekte tafel is meestal weinig plaats voor bloemen. Gevulde schalen en glazen nemen bijna alle ruimte in. Een lange, smalle bak, die mooi midden op tafel past, is dan een goede keuze. Gebruik een warm, goudkleuri­g palet in plaats van de traditione­le rode en groene kleuren. Dit staat prachtig bij goudkleuri­ge accessoire­s, houttonen en warm kaarslicht.

1

Gebruik een lage, ondiepe bak, zodat het bloemstuk het zicht niet belemmert. Vul de bak met iets samengedru­kt kippengaas en plak het gaas vast aan de bovenrand van de bak. Vul de bak met water.

2

Maak met de bladeren de globale vorm van het stuk, waarbij je elke tak stevig in het kippengaas steekt. Gebruik aan de ene kant wat langere takken en aan de andere kant een paar twijgen die over de rand hangen. Dat geeft het bloemstuk een natuurlijk­e, asymmetris­che vorm.

3

Voeg eerst de grotere bloemen toe. Probeer de vorm te volgen die al door de bladeren is bepaald en verdeel de bloemen gelijkmati­g over het bloemstuk. Zorg ervoor dat er van alle kanten bloemen te zien zijn. Plaats sommige dieper tussen de bladeren en laat andere een beetje uitsteken.

4 Voeg ten slotte de meer delicate bloemen en zaadhoofde­n toe die het bloemstuk een zeker ritme geven. Zorg ervoor dat het water op peil blijft, zodat het bloemstuk de feestdagen overleeft.

 ??  ?? Twijgjes.
Ligusterbe­ssen.
Wilde appels.
Sneeuwbalb­essen.
Klimopbess­en.
Wasbloemen (
Hulstbesse­n.
Vuurdoornb­essen.
).
Twijgjes. Ligusterbe­ssen. Wilde appels. Sneeuwbalb­essen. Klimopbess­en. Wasbloemen ( Hulstbesse­n. Vuurdoornb­essen. ).
 ??  ?? Ligusterbe­ssen
(luchtplant­jes)
Witte hertshooi-bessen (
Conifeer
Skimmiabes­sen
Klimopbess­en
Hebe
Ligusterbe­ssen (luchtplant­jes) Witte hertshooi-bessen ( Conifeer Skimmiabes­sen Klimopbess­en Hebe
 ??  ?? Gedroogde zaadhoofde­n en bladeren.
Wit sterrenkru­id.
Coniferen.
Amaryllis ‘Mocha’ (
Witte kerstroos.
Rozen ‘Golden Mustard’.
• Betonnen bak
(28 m lang) • Kippengaas • Sterk plakband
Witte tulpen.
Gedroogde zaadhoofde­n en bladeren. Wit sterrenkru­id. Coniferen. Amaryllis ‘Mocha’ ( Witte kerstroos. Rozen ‘Golden Mustard’. • Betonnen bak (28 m lang) • Kippengaas • Sterk plakband Witte tulpen.
 ??  ?? Gebruik verschille­nde steellengt­es om het bloemstuk
dynamische­r te maken.
Gebruik verschille­nde steellengt­es om het bloemstuk dynamische­r te maken.
 ??  ?? Maak een tunneltje van kippengaas en houd dat op zijn
plek met sterk plakband.
Maak een tunneltje van kippengaas en houd dat op zijn plek met sterk plakband.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands