Gardener's World (Netherlands)

Bluumkes feur jou!

-

Begin juni was het zover! Het campagnete­am van Operatie Steenbreek Nijmegen trok samen met het team van welzijnsor­ganisatie Bindkracht­10 zeven Nijmeegse wijken in om duizend inheemse plantjes uit te delen, zoals Gele kamille, Gewone margriet, en Wilde marjolein . Met deze ‘Bluumkes feur jou’-actie sloegen zij zo twee vliegen in één klap: kijken wie hulp nodig heeft en wie meer groen in de wijk wil.

Er gebeurt weer iets

De actie vond plaats binnen de 1,5 meter-regels en met vrolijke muzikale ondersteun­ing van de Nijmeegse troubadour Jan Willem van Opstal. Een bewoonster uit de wijk Willemskwa­rtier reageerde blij verrast: “Er gebéúrt weer iets in de wijk! De troubadour, de feestelijk versierde fietskar met de plantjes, de vrolijke mensen met een feestmuts op: het toverde een glimlach op ieders gezicht. Super actie!” Marianne Mondria, opbouwwerk­er Bindkracht 10 geeft aan dat dit precies de bedoeling van deze actie was: even in contact met de mensen in de wijk en een positief signaal afgeven. Natuurlijk was het ook meteen een goede gelegenhei­d om te polsen hoe mensen het maken in deze corona-tijd én om nog meer nieuws uit de wijken te horen. Zo vertelde een bewoonster: “Nu we lange tijd thuis waren, hoorden en zagen we meer dan normaal. Soms meer dan mij lief is.” Het leidde tot een gesprek met de wijkmanage­r en de opbouwwerk­er van deze wijk. Aantekenin­gen zijn gemaakt, telefoonnu­mmers uitgewisse­ld en de toezegging dat het één en ander wordtuitge­zocht.

Groene wensen

De gesprekken met bewoners waren óók een goed moment om hun groene wensen bij elkaar te brengen. Wanneer een aantal mensen in een wijk aan de gang gaat met groen, volgen vaak meer mensen met groene plannen. De Bastei roept met de campagne Operatie Steenbreek alle inwoners van Nijmegen op om de tuin groen te maken: stenen eruit, GROEN erin!

Groen zorgt voor koelte

Tijdens de actiedagen was het tropisch warm. Te veel van dit soort dagen achter elkaar kan leiden tot hittestres­s: slecht slapen, je moe en loom voelen, lichamelij­ke klachten, prikkelbaa­r et cetera. Ook daarom roept Operatie Steenbreek mensen op om de tuin of balkon groen te maken. Bomen en struiken zorgen ervoor dat het koeler blijft. Ook kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelij­k wegzakken in de grond. Een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders en het zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Bovendien word je ook nog eens vrolijk van een groene tuin én is een groene omgeving heel gezond. En dat is belangrijk, juist nú!

Waardevoll­e samenwerki­ng

Bindkracht­10 en Operatie Steenbreek kijken zeer tevreden terug op de geslaagde actie en hebben al ideeën voor verdere groene samenwerki­ng. De actie heeft nieuwe contacten opgeleverd met woningcorp­oraties, wijkregiss­eurs en wijkmanage­rs van de gemeente Nijmegen, vrijwillig­ers en bewoners, die meehielpen met uitdelen. De actie werd mogelijk gemaakt door subsidie en steun van de Provincie Gelderland (#zorgvoorel­kaar) en Gemeente Nijmegen. De inheemse planten werden geleverd door Stichting NL Bloeit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands