Gardener's World (Netherlands)

Een pot in kerstsfeer beplanten

-

Inmiddels zijn onze kleurrijke zomerpotte­n verbleekt tot een vage herinnerin­g, maar er zijn genoeg prachtige winterplan­ten die aan de feestsfeer kunnen bijdragen. Elke jaar, voordat de winter begint, beplant ik de potten bij de voordeur opnieuw. Het is een goed moment om eens iets anders te doen en te spelen met verschille­nde bladgroott­en en texturen. En als je naar inspiratie voor een speciaal cadeau zoekt, dan kun je dit idee – misschien op kleinere schaal – ook gebruiken.

1 Kies een pot en vul die tot 12 cm onder de rand met turfvrije, universele potgrond ( je kunt later meer potgrond toevoegen). Ik meng de potgrond meestal met een beetje gecomposte­erde schors, toplaagaar­de en wat plantenkor­rels. Als je een grote pot hebt, dan kun je die het beste eerst op zijn plek zetten, zodat je hem later niet hoeft te verhuizen. Gebruik een pot met drainagega­atjes waardoor overtollig water kan wegstromen.

2 Voordat ik plant, zet ik de planten eerst los in de pot om de beste (com)positie te vinden. Ik start met de grootste plant en voeg daarna de kleinere planten toe. Hier begon ik met een skimmia, met glanzende, groenblijv­ende bladeren en knoppen en bloemen die voor wat kleur zorgen. Wanneer ik de potten volgend

jaar opnieuw beplant, zet ik alle planten die ik uit de pot haal in de tuin. Het is een goede manier om zelf wat planten op te kweken.

3 Zet er meer planten bij totdat de pot mooi vol is. Ik streefde naar interessan­te vormen textuurcon­trasten naast de skimmia. Daar zijn de smalle grashalmen en de vederachti­ge varen heel geschikt voor. Ten slotte zorgen een paar kerstrozen voor witte accenten.

4 Wanneer je tevreden bent met de compositie begin je met planten. Breng rond de planten meer potgrond aan om alle gaten te vullen en vul de pot tot net onder de rand. Zet de pot op een plek waar je er elke dag van kunt genieten. Vergeet niet om royaal water te geven, zodat de potgrond zich goed kan zetten.

 ??  ?? Druk de planten aan en geef water zodat de
grond zich zet.
Druk de planten aan en geef water zodat de grond zich zet.
 ??  ?? Vul een grote terracotta pot (ø 40 cm) tot 12 cm onder de rand met potgrond.
Vul een grote terracotta pot (ø 40 cm) tot 12 cm onder de rand met potgrond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands