Gardener's World (Netherlands)

5 topplanten in de moestuin

-

Frambozen:

Een ander favoriet fruit van mij zijn frambozen. (Welk fruit is eigenlijk niet favoriet als het in het seizoen is?) We telen een variëteit genaamd ‘Autumn Bliss’ en ‘Allgold’, een gele framboos. Beide geven fruit in de herfst, wat betekent dat ze niet in kooien hoeven te leven – om de een of andere reden gaan de vogels er niet voor. ‘Autumn Bliss’ produceert grote vruchten, uiteraard met een geweldige smaak.

Knolselder­ij:

Ik ontdekte dat ‘I bis’ de grootste exemplaren hee geproducee­rd en een goede smaak hee . Laat ze nooit uitdrogen en vergeet niet om een groot deel van de stengels van de kroon af te snijden, zodat de bol zich blij vormen.

Pastinaak:

ik heb dit jaar ‘Aromata’ als variëteit verbouwd en die deed het heel goed. Een tip: ligt je moestuin op joggingafs­tand van je keuken, graaf dan alvast het geultje, kook water en giet dan kokend water in deze geul. Zaai direct je zaadje, terwijl er nog wat warmte in de aarde zit van het kokende water. Het helpt bij het ontkiemen van de zaden. Wees geduldig en wacht op vorst voordat je ze gaat oogsten, want de smaak zal hier enorm van verbeteren!

Roodlof:

Ik ben dol op witlof, maar het is een hele klus om te kweken, doordat je ze moet trekken. Misschien ga ik er volgend jaar voor. Ik kweek echter wel een ander soort witlof, ‘Rosso di Treviso’, die mooi is om de jonge blaadjes van te gebruiken om een salade mee op te vrolijken, of als het groter wordt als gekookte groente.

Wasabina:

Ik houd van de mosterdbla­adjes, die erg winterhard zijn en zeer strenge vorst zullen doorstaan. Een nieuwe favoriet is er een genaamd ‘Wasabina’, die inderdaad een wasabi-achtige smaak hee . Afgelopen winter hee het wat strenge vorst doorgemaak­t, evenals zeer natte omstandigh­eden, maar hij bleef doorgroeie­n. Een paar blaadjes maakten al een prima aanvulling op een salade, of bij een biefstuk of vis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands