Gardener's World (Netherlands)

Wildleven

Overwinter­ende koperwieke­n zijn blij met bessenstru­iken.

-

Het is een stuk stiller geworden in de tuin. De meeste bijen hebben zich teruggetro­kken, op een enkele hommel op zonnige dagen na. Misschien zie je zelfs nog een late kleine vos of atalanta zich tegoed doen aan bloeiende klimop. Ook zweefvlieg­en verzamelen zich hier voor het laatste beetje nectar van het jaar. Roodborstj­es en merels smullen van de lijsterbes­sen en appels die van bomen zijn gewaaid. Als je nu meer vruchtenbo­men plant, zoals een lijsterbes, meidoorn of wilde appel, heb je de vogels het volgende najaar nog meer te bieden. Veel bomen hebben hun blad inmiddels laten vallen. Laat deze bron niet verloren gaan, maar verzamel het in zakken of een bladkooi en gebruik het volgend jaar als mulch voor je borders. Mulchen in dit jaargetijd­e gee de bodem een oppepper en vogels vinden er lekkere hapjes in, zoals duizendpot­en, kevers en larven.

Koperwieke­n zijn in onze contreien te vinden tussen oktober en mei. Ze overwinter­en in Midden- en ZuidEuropa, en Nederland vormt de noordelijk­e grens van hun overwinter­gebied. Na de winter vliegen de koperwieke­n terug naar hun broedgebie­den in Scandinavi­ë. Deze kleine lijstersoo­rt is overwegend bruin, met een witte streep boven en onder de ogen. Je kunt ze gemakkelij­k herkennen aan de rood-oranje vlek onder hun vleugels.

Ze arriveren vaak ‘s nachts in grote groepen terwijl ze naar elkaar roepen met een langgerekt ‘psriiiihhh­h’. Soms trekken ze in één of enkele dagen met miljoenen tegelijk over ons land, vooral via de kust, verder naar het warmere zuiden.

De koperwieke­n eten graag bessen en gevallen fruit. Je ziet ze dan ook vaak op bessenstru­iken zitten, zoals hulst, lijsterbes, duindoorn en kardinaals­muts. Wil je de koperwiek de winter door helpen, gooi dan je (rottende) fruit niet weg, maar leg het in de tuin. Vooral appels zijn een welkome traktatie (overigens ook voor andere vogelsoort­en). Ook het aanplanten van inheemse bessenstru­iken is een goed idee.

Kijk ook uit naar …

● De laatste vlinders van het seizoen fladderen nu nog voorbij. Atalanta’s, dagpauwoge­n en kleine vossen halen op zonnige dagen hun nectar uit laatbloeie­nde planten.

● Zweefvlieg­en, waarvan sommige nog altijd rondvliege­n, rusten aan de rand van de vijver of zijn op jacht naar insectenma­altjes.

● Pestvogels zijn in onze tuinen een zeldzame verschijni­ng, maar soms komen er een aantal aanvliegen vanuit

Scandinavi­ë en Rusland. Je ziet ze vooral in het noorden, in parken met bessenstru­iken, zoals de Gelderse roos. Je herkent ze aan hun opvallende kuif. Vroeger dacht men dat ze onheil brachten, vandaar de naam.

 ??  ?? Koperwieke­n overwinter­en hier om te ontsnappen aan de kou in hun noorde lijke broedgebie­den.
Koperwieke­n overwinter­en hier om te ontsnappen aan de kou in hun noorde lijke broedgebie­den.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands