Gardener's World (Netherlands)

Jouw snoeimaand

Snoei in deze periode houtige planten om ze gezond te houden.

-

Houtige planten zijn om meerdere redenen gebaat bij regelmatig snoeien. Het helpt hun omvang te beperken en ze een goede vorm te geven, het houdt ze gezond en krachtig, stimuleer t de bloei en oogst en je kunt ze leiden en in decoratiev­e vormen snoeien.

Maar ondanks de vele redenen voor een goede snoeibeur t zijn veel tuiniers zó bang om te snoeien dat hun heesters en bomen over woekerd raken en hun potentieel niet waarmaken. Dat kan leiden tot ‘reactief snoeien’: planten pas snoeien als ze niet meer op hun plek passen of in de weg staan van de waslijn, het hek of het autopor tier! Maar je moet juist proactief zijn met je planten – snoei ze voordat er problemen ontstaan en zodanig dat je de gewenste groei stimuleer t.

Lange, slungelige uitlopers en een uitgezakte vorm zijn duidelijke tekenen dat sierbomen, heesters, klimplante­n en fruitbomen nooit gesnoeid zijn. Als je ze niet snoeit, worden houtige planten steeds hoger en verhouten ze aan de basis. En bij krachtige planten die veel nieuwe uitlopers van onderaf maken, blijf je zit ten met een dichte wir war van stengels – meer een vogelnest dan een tuinplant. Ook neemt de productivi­teit vaak af, doordat het aantal bloemen en vruchten dat de moeite waard is afneemt en het aantal dunne, niet-productiev­e t wijg jes toeneemt.

Is niet snoeien al een probleem, incorrect snoeien kan net zo erg zijn. Snoeien op de verkeerde plek kan leiden tot afster ving en een lelijke vorm, en als je snoeit in de verkeerde tijd van het jaar haal je mogelijk alle zich ont wikkelende knoppen weg of maak je de plant k wetsbaar voor vorstschad­e, ongedier te of ziekten. Je moet niet alleen op de juiste plek, maar ook scherp en hygiënisch snoeien, zodat je de plant niet beschadig t.

Maar voordat je nu bevreesd je snoeischaa­r in een hoekje achterin de schuur opberg t: de meeste planten kunnen heel wat hebben en zullen toch weer gaan groeien, zelfs als je het helemaal fout hebt gedaan. En onze simpele en duidelijke tips zullen je helpen om beter te leren snoeien, met als resultaat een betere tuin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands