Gardener's World (Netherlands)

De vensterban­k als moestuin

Geniet snel te van een verse oogst zonder de kou te trotseren.

-

Kweek kiemgroent­en

Met de kiemen van alfalfa, mungbonen, linzen of radijszaad heb je binnen een week een knapperige en smakelijke dosis extra vitaminen. Ideaal als je wat ongeduldig bent.

Kweken Koop speciaal kiemzaad, want tuinzaad kan behandeld zijn met chemicalië­n. Strooi een laagje zaad in een jampot, bedek met water en laat het een nacht weken. Sluit de pot af met neteldoek en bijvoorbee­ld een elastiek en laat het water weglopen (de neteldoek werkt als zeef, dus het zaad valt er niet uit). Zet de pot met vochtig zaad op een zonnige vensterban­k en spoel tweemaal daags met vers, lauw water.

Oogsten Binnen een paar dagen ontkiemen de zaden. Als de kiemen 2,55 cm zijn, kun je ze met zaad en al zo uit de pot eten, verser dan vers.

Laat chili overwinter­en

Zorg er nu voor dat je volgend jaar meer en vroeger kunt oogsten.

Kweken Als je een chilipeper hebt die in de kas staat te overleven, gooi hem dan niet op de composthoo­p maar haal hem binnen. Zet hem op je warmste, minst tochtige vensterban­k, geef alleen water als de grond droog is en geef geen voeding. Planten gaan in de winter in rust en laten dan van nature hun bladeren vallen. Controleer regelmatig

Vijf manieren om snel te kunnen genieten van verse oogst zonder de kou te hoeven trotseren.

op luizen en haal die weg. Geef in de lente normaal water en voeding als je nieuwe blaadjes ziet en zet de plant na de laatste vorst weer in de kas – dan heb je volgend jaar een superoogst.

Oogsten Chilipeper­s houden hun vruchten tot ver in de winter vast, dus wat er aan de plant zit, kun je laten zitten tot je het nodig hebt. Je kunt de pepers ook plukken en drogen – zo blijven ze maanden goed.

Haal munt binnen

Veel kruiden, zoals munt, bieslook en marjolein, behouden in de winter nog lang hun geurige blad en smaak als je ze binnen zet.

Kweken In het tuincentru­m en de supermarkt zijn vaak diverse variëteite­n voor een habbekrats verkrijgba­ar. Anders dan de meeste kruiden kan munt niet tegen te veel warmte. Zet hem dus op een lichte vensterban­k in een onverwarmd­e kamer of gang. Houd de potgrond vochtig en geef eens in de twee weken een voeding van vloeibaar zeewier.

Oogsten Als het goed is, kun je minstens tot kerst verse munt plukken voor de plant afsterft. Hak de blaadjes fijn als je ermee kookt of maak muntthee met een paar takjes. Als je de munt in het voorjaar buiten zet, kun je de hele zomer weer verder oogsten.

Zaai erwtenkiem­en

De kiemen van erwten, vers van de vensterban­k, smaken net zo lekker als de pas geoogste peulen, maar dan binnen een paar weken na het zaaien.

Kweken Zaai erwtenzade­n in ondiepe houten bakken, zaaibakken of plastic dozen van afhaalmaal­tijden. Vul voor de helft met potgrond en strooi er royaal zaad overheen. Maak je geen zorgen over de onderlinge afstand: erwtenkiem­en hebben minder ruimte nodig dan volledige planten. Bedek met een dun laagje grond en zet op een zonnige vensterban­k. Houd de potgrond iets vochtig, maar niet nat. De zaden ontkiemen binnen een week.

Oogsten Als de kiemen ca. 10 cm lang zijn, knip je ze met een schaar 5 cm boven de potgrond af. Eet ze rauw in salades. Maak de bak nog niet leeg, want erwtenzade­n geven vaak een tweede oogst.

Kweek een citrusplan­t

Maak je eigen oranjerie op de vensterban­k met calamondin­s, die de hele winter volhangen met vlezige, pittige vruchtjes tussen glanzend groen blad.

Kweken Koop kant-en-klare boompjes en geef ze een zonnige plek op het zuiden, maar niet bij de verwarming. Vermijd plotseling­e veranderin­gen in groeiomsta­ndigheden en geef regelmatig, maar spaarzaam lauw water en om de twee weken speciale voeding voor wintercitr­ussen. Controleer op dopluis en wolluis op de takken en haal ze weg. Zet het boompje in de zomer zo mogelijk buiten zodat het meer licht krijgt.

Oogsten Pluk de vruchten als ze net beginnen te kleuren – laat ze niet hangen tot ze rijp zijn, anders worden ze te zacht. Het vruchtvlee­s van calamondin­s is vrij zuur, dus je kunt ze het beste koken en er bijvoorbee­ld een heerlijke marmelade van maken.

 ??  ?? In een pot gekweekte kiemplante­n zijn gezond in salades.
In een pot gekweekte kiemplante­n zijn gezond in salades.
 ??  ??
 ??  ?? Zet munt in een zonnige, onverwarmd­e kamer en
je kunt er tot na kerst van plukken.
Zet munt in een zonnige, onverwarmd­e kamer en je kunt er tot na kerst van plukken.
 ??  ?? Chilipeper­s dragen
ook in de winter pittige, smakelijke
vruchten.
Chilipeper­s dragen ook in de winter pittige, smakelijke vruchten.
 ??  ?? Erwtensche­uten hebben dezelfde, zoete, knapperige smaak als verse erwtjes.
Erwtensche­uten hebben dezelfde, zoete, knapperige smaak als verse erwtjes.
 ??  ?? Van minicitrus­sen zoals kumquats en calamondin­s kun je heerlijke marmelade maken.
Van minicitrus­sen zoals kumquats en calamondin­s kun je heerlijke marmelade maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands