Gardener's World (Netherlands)

Het jne van kassen

In een kas verzorg en overwinter je niet alleen je planten, hij verlengt ook je groeiseizo­en. De tips van Adam Frost helpen je bij het kiezen en gebruiken van een kas.

- Foto’s: Sarah Cuttle.

Als ik één ding voor mijn tuin moet noemen waar ik 365 dagen per jaar plezier van heb, dan is het mijn kas. De beschermin­g die een kas biedt is van onschatbar­e waarde om planten die een hogere temperatuu­r nodig hebben op gang te krijgen of om het groeiseizo­en te verlengen. Zo begint de lente eerder en wordt de herfst langer. Maar niet alleen daarvoor kun je een kas gebruiken – een kas, hoe groot of klein ook, kan je het hele jaar door een handje helpen. Omdat ik mijn kas altijd in en uit loop, gebruik ik de ruimte eromheen voor nieuwe planten, zodat ik ze niet vergeet. Er is niet één maand in het jaar dat de kas leeg is.

Het duurde lang voordat ik mijn eigen kas had, maar ik heb het geluk gehad jaren in kassen gewerkt te hebben. Als je nog geen kas hebt, zie je er misschien tegenop er een te kiezen – want hoe kies je de juiste kas? Maar hoe groot of klein je tuin ook is, er is altijd wel een kas die past bij de ruimte die je hebt.

Er zijn steeds meer kleine kassen in allerlei verschille­nde stijlen en ontwerpen verkrijgba­ar, van muurkassen die je tegen een muur zet tot koude kassen en compacte kweekkasse­n. Het beste advies dat ik je kan geven bij het kiezen van een kas is: neem de grootste en beste die je je kunt veroorlove­n. Dat klinkt vanzelfspr­ekend, maar je zult er geen spijt van krijgen iets meer uit te geven aan een sterke en duurzame kas. Zoek ook eens op internet naar aanbieding­en en tweedehand­s kassen, want als mensen hun kas demonteren, geven ze hem vaak gratis weg. Een kas is ook heel nuttig als je een volkstuin hebt – misschien kun je er eentje delen met een familielid, vriend of vriendin.

 ??  ?? Chilipeper­s kunnen kweken is een
van de vele voordelen van een kas.
Chilipeper­s kunnen kweken is een van de vele voordelen van een kas.
 ??  ?? Een kas beschermt vorstgevoe­lige planten in de winter.
Een kas beschermt vorstgevoe­lige planten in de winter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands